Efter Norrans granskning: Myndigheter gör tuffare kontrollerna

Myndigheter kommer att skärpa sina kontroller av bidrag till nationella minoriteter. En anledning är att Norran granskat romska föreningar. Ännu en polisanmälan har gjorts kopplad till en romsk förening.

Det är första gången som ISOF polisanmäler ett misstänkt brott kopplat till bidrag. Länsstyrelsen som gett stora bidrag inskärper sina kontroller.

Det är första gången som ISOF polisanmäler ett misstänkt brott kopplat till bidrag. Länsstyrelsen som gett stora bidrag inskärper sina kontroller.

Foto: TT

Västerbotten2024-06-22 05:00

Nyheten i korthet

  • Svenska myndigheter kommer att skärpa kontrollen av bidrag till nationella minoriteter, enligt Sveriges radio. Detta kommer efter granskningar av romska föreningar av Norran och andra.
  • Kontrollerna skärps av Institutet för språk och folkminnen, ISOF, och länsstyrelsen i Stockholm, med syfte att säkerställa att bidragen används korrekt.
  • ISOF har nyligen polisanmält en romsk förening i Umeå för misstänkt bidragsfusk. Detta är första gången ISOF anmäler ett misstänkt brott kopplat till bidragsgivningen.

Det berättar radio Romano på Sveriges radio. Granskningen ska öka eftersom det förekommit fusk.

Institutet för språk och folkminnen, ISOF samt Länsstyrelsen i Stockholm skärper sina krav. ISOF vill, enligt radio Romano, säkerställa att pengarna går till det de är avsedda för.

Länsstyrelsen i Stockholm ska begära in ett mer omfattande underlag för att se att det finns stöd för det aktörerna säger sig göra och bevis på att de är seriösa.

Inslaget lyfter att Riksrevisionen tidigare påpekat att kontrollen av bidrag till civilsamhället är för svag, men även att Dagens nyheter har granskat en romsk ungdomsverksamhet och Norrans granskning av romska föreningar.

ISOF gjorde nyligen en polisanmälan mot en romsk förening i Umeå, som visar sig ha kopplingar till en företrädare för romska föreningar i Skellefteå.

Föreningen ansökte 2023 om statsbidrag för att genomföra ett projekt och fick 100 000 kronor. Projektet redovisades i mars 2024. Då uppstod frågor kring den ekonomiska redovisningen och ISOF begärde in en specificeringar. De fick då in fakturor, men uppmärksammade att de inte såg autentiska ut. Det saknas en hel del information. ISOF ställde då ytterligare frågor till föreningen i Umeå med krav om svar i maj. Föreningen svarade inte, enligt polisanmälan.

Ett mejl med förklaringar till kostnadsposter skickades i samband med ISOF:s granskning från föreningens ordförande, men det framgår i mejlväxlingen att en annan person ursprungligen är avsändare. En person som företrätt romska föreningar i Skellefteå. 

ISOF ställer sig även frågande till internrevisorn som uppges i redovisningen. Namnet finns inte angivet i årsmötesprotokollet som skickades med redovisningen, dock finns hen med i tidigare protokoll. Namnet har fått myndigheten att reagera då Skellefteföreträdaren är en av få personer i landet med det namnet.

ISOF beslutade att återkräva pengarna. Anna Gezelius skriver till Norran:

"Vid minsta misstanke om oegentligheter utreder vi föreningens redovisning grundligt, bland annat begär vi in ytterligare underlag som vi granskar. Om misstanken kvarstår eller om vi misstänker brott är vi som statlig myndighet skyldiga att göra en polisanmälan. Det här är första gången som vi anmäler ett misstänkt brott kopplat till bidragsgivningen."

Norran har sökt Skellefteföreträdaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!