Till augusti var nettokostnadsutvecklingen 6,9 procent. Framför allt är det personal som kostar men även läkemedel, medicinskt material, utomlänsvård och kostnader inom fastighetsområdet.
Enligt delårsrapporten för augusti pekar detta på ett underskott mot budget på 286 miljoner kronor. Det innebär ett resultat på 95 miljoner kronor vilket är 57 miljoner kronor lägre än förra året.
Fler åtgärder
I april infördes ett omedelbart stopp och skärpning av kraven vid inhyrning av personal, begränsningar av kostnader som inte är direkt verksamhetskritiska samt prövning av nya och pågående utvecklingsarbeten.
Enligt rapporten är: ”Kostnadsökningstakten oroande och det ekonomiska läget kräver att verksamheten genomför planerade åtgärder inklusive översyn av bemanning och pågående utvecklingsarbeten.”
Samtidigt ser vård- och skatteintäkterna samt generella statsbidrag ut att bli högre än förra året. Soliditeten är fortsättningsvis bra och beräknas ligga på över 18 procent i slutet av året. Enligt prognosen kommer investeringarna att bli 17 miljoner kronor dyrare än budgeterat 2018 och hamna på nästan 1,15 miljarder kronor.
Landstingsdirektören har tidigare fått i uppdrag att intensifiera genomförandet av beslutade åtgärdsplaner.