Idén med drönare presenterade han i en motion som togs upp på tisdagens sammanträde i regionstyrelsen.
Andreas Löwenhöök konstaterar att de flesta som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus avlider. Ett sätt att rädda fler liv är att använda en hjärtstartare.
Han tänker sig att de skulle kunna transporteras med hjälp av drönare till platsen där den sjuke befinner sig. ”Ett system med ambulansdrönare, eller hjärtstartsdrönare, skulle öka tryggheten för många människor. Särskilt i vårt län med långa avstånd och med många äldre boende i glesbygd”, skriver han i motionen.
Andreas Löwenhöök för fram drönare som ett komplement där ambulanser och räddningstjänst har svårt att nå i tid. Ett försök ska ha gjorts av Karolinska institutet i Roslagen. Där matades drönarna med koordinater till en olycksplats och flygningen skedde automatiskt.
På teststadiet
Andreas Löwenhöök ville utreda både införande av ambulansdrönare i länet och samtidigt utreda fler användningsområden. Han tänker sig att drönare även skulle kunna användas för att transportera blod, insulin och medicin.
Regionstyrelsen sa varken ja eller nej utan enades om ett yttrande. Där påpekas att tekniken är ny och på teststadiet och att det pågår ett drönarprojekt i Storuman. ”Bedömningen i nuläget är att tekniken behöver utvecklas ytterligare innan den implementeras inom akutsjukvården i Västerbotten”, står det i yttrandet. Därmed ansågs motionen vara besvarad.