Apberget.se – succén och skandalerna

Skandaler, mobbning och föräldrar som förfasades över ungdomens förfall, men kanske framför allt tre barndomsvänner som var före sin tid och skapade en formidabel succé som älskades av Umeås och Skellefteås ungdomar – och som blev it-miljonärer innan de fyllt 30 år.

Barndomsvännerna Peter Arkhult, Markus Johansson och Nichlas Löfdahl grundade succésajten Apberget, som älskades av Umeås ungdomar, för 20 år sedan.

Barndomsvännerna Peter Arkhult, Markus Johansson och Nichlas Löfdahl grundade succésajten Apberget, som älskades av Umeås ungdomar, för 20 år sedan.

Foto: Torbjörn Jakobsson/VK

Västerbotten2022-08-07 13:00

Plötsligt pratar alla om "Apan". Det är hösten 2003, och Umeås ungdomar har fått ett alldeles eget internetcommunity med samma namn som den populära scenen och samlingspunkten på Rådhustorget i centrala stan: Apberget.

De kommande åren blir apberget.se platsen där man raggar, lär känna nya kompisar och hittar helgens fester och aktiviteter. Det är där man lägger ut bilder man kommer att ångra om några år i det så gott som obligatoriska fotoalbumet som döpts till "egobilder", är alldeles för privat i sin dagbok, chattar och, framför allt, snokar på andra ungdomar.

undefined
– Inställningen var att så mycket som möjligt skulle vara öppet så att alla skulle kunna snoka så mycket som möjligt, säger Nichlas Löfdahl. Bakom honom står medgrundarna Peter Arkhult och Markus Johansson.

Bakom sajten står tre barndomsvänner i 25-årsåldern: Peter Arkhult, Markus Johansson och Nichlas Löfdahl. Eller Arkhult, Macke och Crotalus, som de kallar sig på Apberget.

När vi nu träffas på Nya Konditoriet i centrala Umeå har det gått 20 år sedan de flyttade in i företagsinkubatorn Bic Factory, där välkända Umeåföretag som Rapunzel och Coldwood samtidigt huserade, och påbörjade arbetet med sajten.

– Vi var unga och ville träffa folk – träffa tjejer – men de befintliga kommunikationsvägarna då, som IRC och ICQ, var väldigt nördiga och utifrån det ville vi skapa något som var mer välkomnande och öppet, säger Peter Arkhult till Västerbottens-kuriren.

undefined
– Tiden på Bic Factory var nästan den roligaste, allt pekade uppåt. Vi bara körde och det var hur kul som helst, säger Peter Arkhult. Med på bilden även före detta landshövdingen Chris Heister och Lena Ölund, verksamhetsansvarig på Bic Factory.

Ursprungsidén med Apberget är att få människor att träffas "på riktigt" och vidga sina kompiskretsar. Den som till exempel vill bowla ska kunna skapa en aktivitet och enkelt få med sig sina kompisar, utan att behöva ringa runt till varenda en.

– Vår tanke var att man skulle hitta på saker ute i riktiga livet, men behovet av att sitta och chatta var så otroligt stort, så det var det folk hela tiden efterfrågade, säger Markus.

undefined
VK berättade om den nya sajten Apberget den 2 september 2003.

Till en början är det inte många som tror på killarnas idé, men de som tvivlar ska visa sig vara fel ute. Grundarna drömmer om 10 000 medlemmar inom ett år – men når det målet inom bara några månader.

– Det blev ett sånt tryck direkt att vi var tvungna att slita ut sladden till våra servrar ur jacket – det var för mycket folk. Vi hade riktiga gamla skrotburkar till datorer och ingen serverhall eller någonting, berättar Nichlas.
 

undefined
Apberget utsågs till Årets marknadsförare på Umeågalan 2006.

Under 00-talet växer Apberget lavinartat. 2005 lanseras Apberget i Skellefteå, och de kommande åren dyker sajten även upp i städer som bland andra Luleå, Sundsvall, Härnösand, Linköping och Helsingborg.

Ett år och några månader efter lanseringen i Umeå har sajten 38 000 medlemmar i Umeåregionen, och 96 procent av Västerbottens 16-åriga tjejer hänger där. 2006 görs en undersökning som visar att 9 av 10 gymnasieelever i Umeå besöker apberget.se regelbundet.

"Alltså, jag sitter alldeles för mycket på Apberget, jag vet att det är fler än jag som har det problemet. Vad skulle man göra utan apberget.se, lägga sig ned och dö?" skriver en tjej i sin blogg.

undefined
I februari 2006 hade Apberget 100 000 registrerade användare. Av dessa fanns 50 000 i Umeåregionen och 10 000 i Skellefteå. Apberget fanns då också i Sundsvall och Luleå. På bilden: Nichlas Löfdahl, Markus Johansson och Peter Arkhult 2006.

Under sin storhetstid har sajten 20 miljoner sidvisningar per vecka.

– Vi hade sjuka siffror, vi var topp tio av alla sajter i hela Sverige i antal sidvisningar, berättar Peter.

Sajten blir till och med så populär att flera skolor i Umeå förbjuder eleverna att besöka den. Eleverna tillbringar så mycket tid där att det går ut över skolarbetet, menar flera rektorer. Det dröjer dock inte länge innan eleverna har listat ut hur man gör för att besöka sajten trots att den är blockad.

Apberget pekas också ut som ett "mobbningsforum", och många vuxna förfasas över sajten.

undefined
VK:s förstasida den 14 november 2005.

Insändarskribenten "Skakad, inte rörd" tycker att det är "tragiskt att Apberget underlättar för ungdomar att hamna i dåligt sällskap" och uppmanar föräldrar att sätta sig in i sina barns surfvanor – "innan det är för sent".

”Är ni som föräldrar eller lärare eller anhöriga oroliga för vad era tonåringar hittar på på kvällar och helger? När ni frågar dem rakt ut säger de förmodligen 'inget särskilt' eller 'varit hos en kompis' eller något annat vagt. Om ni vill ha klarare besked har jag ett hett tips: Kolla på den populära sajten Apberget. Där skryter ungdomarna vitt och brett om hur fulla de var i helgen, vem de hånglat med, och så vidare.”

undefined
Apberget.

– Det var ju skriverier konstant, men vi var aldrig riktigt rädda för det. Våra besökare struntade ju fullständigt i vad som skrevs, säger Peter Arkhult.

– Vi var nog ganska rebelliska. Det spelade inte så stor roll vad andra tyckte. Allt handlade om att vara relevant för målgruppen, säger Nichlas.

undefined
Markus Johansson arbetar i dag med it-utveckling, Peter Arkhult med evenemang (bland annat Brännbollsyran) och Nichlas Löfdahl är utvecklare. De är fortfarande vänner, även om de inte hinner ses lika ofta.

– Vi tyckte nog att mycket av kritiken som vi fick var ganska obefogad. Vi fick klä skott lokalt för en ny företeelse, att ungdomar är online och umgås, och försöka förklara det för vuxenvärlden. Jag tycker att vi gjorde allt vi bara kunde för att hålla god stämning på sajten, säger Markus.

undefined
– Vi hade inte räknat med att bli så stora, och det var ingenting vi fokuserade på heller, säger Markus Johansson.
undefined
– Jag har nog ingen fullständig analys till exakt varför det inte riktigt fungerade. Det går i alla fall inte bara att skylla på Facebook, säger Peter Arkhult, angående varför Apbergets nationella satsning inte riktigt lyckades.

Apberget inför nolltolerans mot mobbning. Till sin hjälp har de ett 30-tal administratörer som håller ett öga på allt som händer på sajten och som kan ingripa. Apberget har också ett gott samarbete med polisen.

– Jag minns mest att folk tyckte att det var kul, att de skrev och tackade oss för att de träffat kompisar, pojkvänner och flickvänner på Apberget. Det var så mycket positivt, säger Markus.

– Det finns många Apberget-barn här i Umeå, fyller Peter i.

undefined
Macke, Crotalus och Arkhult framför den backdrop som består av Apberget-användarnas profilbilder 2008.

I februari 2007 står det klart att det är slut på måltider enbart bestående av nudlar och ketchup för Peter, Nichlas och Markus. Jättar som Schibsted, Bonnier och Yahoo har uppvaktat de tre Apberget-grundarna, men det blir till slut VK-koncernen som får köpa 51 procent av aktierna.

– De får en liten peng, säger dåvarande vd Erik Orring och skrattar när han får frågan om hur mycket Västerbottens-Kuriren AB har betalat för Apberget.

Men skrattet fastnar sannolikt snart i halsen. Redan samma vår börjar nämligen ett nytt community från USA slå igenom på allvar i Sverige som enligt uppgift får omkring 1 000 nya, svenska medlemmar om dagen: Facebook.

Det visar sig att VK-koncernen betalat tio miljoner kronor för Apberget.

undefined

Vad gjorde ni för pengarna?

– Nicke köpte en häst, berättar Peter och skrattar.

Skämtar du?

– Nej, jag köpte en travhäst. Han sprang in en del, men han var dyr också för han åt mycket mat, säger Nichlas.

Målet efter VK-koncernens förvärv är att apberget.se ska bli en nationellt ledande ungdomssajt, men satsningen går inget vidare och de kommande åren avlöser skandalerna varandra.

Apberget är tidiga med något som är väldigt vanligt i dag – att medlemmar kan betala för kringtjänster som ett komplement till annonsintäkter.

I Uppdrag Granskning anklagas Apberget för att, genom vissa kringtjänster, utnyttja barns godtrogenhet. På sajten kan användarna nämligen köpa virtuella saker, exempelvis en bild av en slalompjäxa för sju kronor, eller en bild av en sportbil för femton kronor, och ge till andra användare. Betalar gör man via hem- eller mobiltelefonen – och för vissa föräldrar blir det en obehaglig överraskning.

undefined
VK:s förstasida den 10 maj 2007. Efter Uppdrag Gransknings program om betaltjänster som riktar sig mot barn lovar Apberget att betala tillbaka pengar till en familj som drabbats hårt ekonomiskt.

I programmet, som får titeln "Vänskap till salu", får tittarna möta två elvaåringar som handlat och skickat ikoner på Apberget för nästan 10 000 kronor. Konsumentverket är starkt kritiskt till att barn kan handla för stora belopp på internet. Reaktionerna efter programmet blir starka och Apberget tvingas betala tillbaka en del pengar.

– Janne Josefsson stegade in. Dörren öppnades och så hade man en kamera i ansiktet, men för att vara Uppdrag Granskning blev det inte så farligt, minns Peter.

– Min känsla var att de trodde att vi var ljusskygga på något sätt och att vi skulle försöka stoppa kameran, men så var det ju inte, säger Markus.

undefined


"Apberget lockade flickor med sprit". Förstasidan på Västerbottens-Kuriren den 9 september 2008 toppas med nyheten om att två företrädare från Apberget utsatt tre 18-åriga tjejer för kränkningar under en resa till Örnsköldsvik, i samband med att de skulle få jobb som marknadsförare av sajten.

– Vi tycker att det var sexuellt ofredande. Det var förnedrande. De försökte hela tiden truga oss med sprit och cider och ju mer berusade de blev, desto mer närgångna blev de, säger tjejerna i intervjun.

Precis som då nekar grundarna fortsatt till anklagelserna om vad som ska ha hänt under resan, och ger samma förklaring som de gav då: att det handlade om ett olyckligt missförstånd och att det var tjafs om en taxi som utlöste alltihop.

– Hela grejen var märklig, säger de drygt 15 år senare.

2009 är över två miljoner svenskar registrerade på Facebook. Samma år, i december, köper VK-koncernen den kvarvarande minoritetsposten av Apberget.

undefined
Grundarna beskriver åren med Apberget som en härlig resa. – Det var fantastiskt kul att starta företag, sitta på Bic Factory och umgås med andra företagare som hade andra idéer och brann för det de gjorde, säger de.

Efter tre förlusttyngda år, den 1 juli 2011 stängs Apberget ned för gott, på grund av "dålig ekonomi och dystra framtidsutsikter", som dåvarande vd Sture Bergman uttrycker det.

En Umeåepok går i graven, och även om Apberget de sista åren lidit av kraftigt sjunkande besök och medlemmar, sörjs sajten av många.

"Jag har mycket att tacka Apberget för, det har påverkat mitt liv mer än vad jag själv trott. Främst så hittade jag min nuvarande flickvän via Apberget!", skriver en användare.

"För några år sedan, under dess storhetstid, var Apberget det jag kollade först på morgonen och sist på kvällen. Alla fantastiska karaktärer som skrev dagboksinlägg, lade upp bilder och tipsade om länkar gjorde livet så vansinnigt mycket roligare”, skriver en annan användare.

– Att ha skapat något från grunden som blev så stort är häftigt, säger Peter.

– Att folk var så engagerade och tyckte att det var kul, och att det vi gjorde var så uppskattat – det är jag stolt över, säger Markus.

.

 .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!