Det är tidig morgon och vindstilla i trakterna av Lycksele. Solen speglar sig i vattenytan och vid strandkanten råder aktivitet den här dagen. Polisinspektör Fredrik Gidlund och hans kollegor håller på att göra sig klara för ett av sina specialuppdrag: De ska dyka efter en person som befaras drunknad.
– Vi får en chans att ge anhöriga ett avslut och ett svar på vad som har hänt och det känns viktigt att förvalta den möjligheten, säger Jonatan Svensson, som också är kriminaldykare.
Han har kört ner från Kiruna, där han är stationerad, för att delta i den här insatsen.
Polismyndigheten har stor bredd och många olika specialkompetenser, bland annat kriminaldykare, eller forensiska dykare, som det också kallas.
– Det vi gör är samma sak som att söka personer eller föremål på land, fast vi söker under vatten. Ett uppdrag brukar ta mellan en till tre dagar, förklarar Fredrik Gidlund.
Dykarna har tight samarbete med polisens kriminalsökhundar och deras förare och Fredrik säger att de är ovärderliga.
Han är stationerad i Robertsfors och har utövat dykning sedan tonåren, arbetat som polis ett tiotal år och har tidigare varit dykare inom kustbevakningen.
– Att kombinera polisarbetet med dykaruppdrag passar mig väldigt bra, säger han.
I vissa fall handlar dykuppdragen om brottsutredningar.
– Då får vi frysa läget litegrann i första skedet och filma platsen innan vi bärgar det vi hittar, säger Jonatan Svensson.
I region nord, där Sveriges fyra nordligaste län ingår, finns totalt fem forensiska dykare inom polismyndigheten. De har uppdrag över hela regionen, vilket innebär att deras ansvarsområde som dykare, i stort sett, omfattar halva Sveriges yta.
Vid den här insatsen gör Fredrik första dyket. Han får hjälp av Jonatan med utrustningen, torrdräkt, handskar, simfötter, mask och lufttuber som fästs på dykarens rygg, för säkerhets skull.
Vid dyket andas dykaren ytluft via en slang som är fäst mellan dykaren och andningsaggregat i den båt som drar dykaren fram och tillbaka. Om något skulle strula med lufttillförseln kan dykaren få luft via lufttuberna - en viktig säkerhetsdetalj.
Fredrik greppar en sorts bräda (vinge) och placerar den framför sig. Han spänns fast i ett rep och luftslangen monteras. Kollegorna tar plats i motorbåten och Fredrik glider ner i vattnet.
– Vingen hjälper oss att stiga eller sjunka under ytan, beroende på hur den vinklas, förklarar Fredrik.
Båten kör fram och tillbaka ute på vattnet. Av Fredrik syns bara luftbubblor bakom båten.
– Vi har GPS i båten som märker ut var vi har kört för att vi ska kunna genomföra en strukturerad rutt under vattnet, säger Jonatan Svensson.
Han har tidigare arbetat inom flottan. Nu tjänstgör han som polisassistent inom ingripandeverksamheten (IGV) med specialuppdrag som dykare, förhandlare och inom POLKON-gruppen, som sköter utbildning inom polisiär konflikthantering.
– Om man vill mycket så är det här en myndighet utan gränser och det är jättebra, säger han.
Dagens första dykinsats avslutas och Fredrik kommer upp ur vattnet. Han har varit nere i cirka två timmar, men ingen kropp har ännu påträffats. Efter lunch fortsätter insatsen med Jonatan som dykare, sedan väntar fler uppdrag.
– Nästa vecka ska vi till en annan plats för att söka ett föremål, men det kan jag inte berätta mer om just nu, säger Fredrik Gidlund.