Vill lyfta landsbygdens frågor

Bensinpriset, polisbristen och vägarna. Det var några ämnen som kom avhandlades vid årets landsbygdsriksdag. ”Det känns som att landsbygdsfrågorna tar större plats i politiken”, säger Dorina Larsson, Norsjö, som var en av deltagarna.

Fr v Björn Lundmark, Östra Falmark, Dorina Larsson, Norsjö, Anders Larsson, Skellefteå, Inge Lindström, Överklinten, Leif Lindgren, Burträsk, Östen Lövgren, Skellefteå, Stina Stenmark, Svarttjärn och Monica Marklund, Norra Åbyn, deltog i landsbygdsriksdagen.

Fr v Björn Lundmark, Östra Falmark, Dorina Larsson, Norsjö, Anders Larsson, Skellefteå, Inge Lindström, Överklinten, Leif Lindgren, Burträsk, Östen Lövgren, Skellefteå, Stina Stenmark, Svarttjärn och Monica Marklund, Norra Åbyn, deltog i landsbygdsriksdagen.

Foto: Lars Westerlund

Västerbotten2022-05-23 18:00

Landsbygdsriksdagen anordnas av Hela Sverige ska leva och är en av Europas största mötesplatser för lokal utveckling och landsbygdsfrågor.

I år genomfördes evenemanget i Jönköping, och det blev tre dagar som var späckade med såväl inspirationsresor som seminarier och föredrag.

Att det är valår i år satte också sin prägel på tillställningen. Bland annat hölls det en debatt där riksdagspartierna fick ge sin syn på olika frågor som är viktiga för landsbygden, exempelvis bränslepriserna, strandskyddet och svårigheterna att få lån för att bygga utanför städerna.

Två partiledare var med i debatten, Annie Lööf (C) och Johan Pehrson (L), dessutom deltog landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

Totalt lockade landsbygdsriksdagen drygt 700 landsbygdsutvecklare, politiker och tjänstemän från hela Sverige. 

Från Skellefteå, Norsjö och Malå fanns inga kommunrepresentanter med, men däremot ett antal personer från Skellefteå byautvecklingsråd och Skellefteå Älvdal Leader.

En av dem var Dorina Larsson, Norsjöbo och projekthandläggare på Skellefteå Älvdal Leader, som var med på landsbygdsriksdagen för allra första gången. 

Hon gjorde bland annat studiebesök hos driftiga personer som fått igång olika verksamheter och lyssnade även på politikerdebatten.

Dorina Larsson tycker att landsbygdsfrågorna på senare tid har fått ta en större plats i politiken hos samtliga partier.

– Jag tycker faktiskt att de lyfts upp på ett annat sätt och jag tror att landsbygdsfrågorna kan ha en avgörande roll inför valet, säger hon.

Är det något annat som du särskilt tar med dig från de här dagarna?

– Kanske att man inte ska gå och vänta på att kommunen ska ordna saker. Vi fick se mycket goda exempel där civilsamhället har gått samman och ordnat sådant som saknats.

Vid lördagskvällens bankett delades även ett antal priser ut. Bland annat fick Maria Bergstén, Stöckebygdens utveckling, Hela Sveriges stora landstipendium för sitt arbete med Mötesplats Stöcke, ett projekt på närmare 50 miljoner kronor.

Hela Sverige ska leva har arrangerat landsbygdsriksdagen sedan 1989. Evenemanget har genomförts vartannat år sedan 1996.

Nästa gång kommer det att hållas i Nyköping och till 2026 har Skellefteå ansökt om att få stå som värd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!