– Norra Sverige befinner sig i ett guldläge. Det är en helt fantastisk utveckling som sker häruppe och när det gäller kompetensförsörjningen är mycket viktigt att kunna få fram personal till de stora industrisatsningarna som görs här, säger Ibrahim Baylan.
Han minns de tider när det talades om att industrieran i Sverige var historia och att den typen av arbeten skulle ske i Asien.
– Men så blev det inte och nu står vi inför en återindustrialisering. Här ligger man mycket bra till i norra Sverige med allt positivt som sker med bland annat batterifabriken i Skellefteå, tillverkning av grönt stål i Luleå och Boden och LKAB:s satsning på produktion av järnsvamp, berättar Ibrahim Baylan.
En fråga som togs upp under Mötesplats Lycksele var hur energin ska räcka till för alla de satsningar som ska genomföras i norra Sverige.
– Vi har idag ett av världens äldsta transmissionsnät och under de närmaste tio åren ska vi satsa 70 miljarder kronor på att bygga ut elnäten. 30 mil ledningar kommer att byggas varje år, berättar Sara Andersson, avdelningschef för organisationsutveckling vid Svenska Kraftnät.
Hon konstaterar att en viktig fråga för Svenska Kraftnät är att återuppta arbetet med att utveckla energibiten i totalförsvaret.
– Detta, som är en ryggrad i det svenska samhället, har man tagit timeout från sedan 1980-talet. Nu arbetar vi med att se till så att Sverige kan vara helt självförsörjande inom det området i tre månader om det skulle uppstå en hotbild, säger Sara.
Joachim Nordin, vd för Skellefteå Kraft, berättar att företaget ska investera hårt i sina elnät och även göra vattenkraftverken mer effektiva och flexibla.
– Vi har länge pratat om vilka stora möjligheter det finns med elen som råvara och då har vi varit ganska ensamma om detta. Men nu har alla insett hur viktigt detta är och vad som krävs är en gemensam plan som alla aktörer jobbar efter så att vi kan se till så att energin räcker till, menar han.
En annan fråga som behandlades under Mötesplats Lycksele var hur EU:s fond för rättvis omställning, kan bidra till att göra Västerbotten till Europas mest hållbara region? Västerbotten får tillgång till 210 miljoner kronor från fonden.