Enligt Ronny Lestander, vaccinationssamordnare för covid-19 vid Region Västerbotten, är regionens preliminära plan att påbörja vaccinationen efter trettonhelgen (efter den 6 januari, reds.anm). Det skriver Västerbottens-Kuriren.
– Då förväntas vi få den första leveransen av vaccin och kommer då att börja med vissa utvalda riskgrupper, det vill säga 70-plussare och vård- och omsorgspersonal, säger Ronny Lestander.
Detta förutsätter naturligtvis att vaccinet godkänns, men enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kan EU komma att godkänna två vaccin före årsskiftet.
TT rapporterar att företagen Pfizer/Biontech och Moderna, som testar vaccinen, har släppt resultat från sina fas-3-studier, där tiotusentals människor vaccinerats. I båda fallen ska effektiviteten på vaccinen ha bedömts mycket hög, omkring 95 procent.
När ett vaccin sedan har godkänts kommer det att fördelas inom EU efter befolkningsmängd. Sedan är det upp till Folkhälsomyndigheten att ansvara för den nationella upphandlingen.
Hur många doser är beställda till länet?
– Alla doser fördelas från Folkhälsomyndigheten, vi beställer inga doser själva. Folkhälsomyndigheten utgår från ett nyckeltal över hur många äldre och riskgrupper det finns i regionerna och därefter fördelas vaccinen. Folkhälsomyndigheten håller på att jobba med en prioritering och är ännu inte riktigt klara. Får vi en mindre mängd kan det bli ett ännu stramare urval.
– Men totalt rör det sig om väldigt många doser. Lek med tanken att halva Västerbottens befolkning skulle vaccinera sig, det krävs två doser vaccin vad vi vet så här långt, då skulle det röra sig omkring 250 000-300 000 doser bara i Västerbotten.
Hur många doser förväntas ni få till trettonhelgen?
– Vi har fått olika uppgifter. Allt från 1000 – till ett par 1000 doser. Det är jättesvårt att säga, så vi jobbar utifrån olika hypoteser.
Vaccinationen för covid-19 kommer att bli en enorm utmaning för regionen. Delvis på grund av att vissa covidvaccin ställer krav på förvaring i -70 grader.
Men just förvaringsmöjligheterna är inte det stora problemet i Västerbotten – trots att Umeå är leveransnod för norra Sverige.
Problemet kommer vara distribueringen till de olika orterna:
– Vi har tillräckligt med fryskapacitet. Vi har medicinska frysar som rymmer mycket och är övervakade med larm. Den stora utmaningen är när vi ska transportera det till exempelvis Sorsele. Vaccinet klarar sig i fem dagar från att man plockar ut det från frysen, då har man inte så många dagar att spela på, säger Ronny Lestander.
Andra utmaningar som regionen ställs inför är att klara av vaccinationen med de personalresurser som finns.
– Det är en gigantisk utmaning och kräver en väldigt stor arbetsinsats från primärvården. Den stora frågan är hur de ska lyckas klara av att få ihop tillräckligt med arbetskraft och ändå upprätthålla befintlig verksamhet och patientsäkerhet.
– Det finns inte heller överdrivet många sköterskor att anställa, men det kommer att ske en planering med hälsocentralerna längre fram.
Pågår det någon rekrytering av sköterskor redan nu?
– Det tror jag inte. I dagsläget har vi inte tillräckligt med information, den här planeringen har precis börjat. Vi vet inte ens hur mycket vaccin vi får. Men en lösning kan vara att låna personal från andra verksamheter inom vården för kunna möjliggöra vaccinationerna.
Enligt Ronny Lestander kommer majoriteten av vaccinationerna troligtvis att genomföras på hälsocentraler.
– Det är mer verksamhetsnära frågor. Jag utgår från att det blir som vid vaccinationen för säsongsinfluensa. Jag tror inte att vi kommer att ha drop-in-vaccination – framför allt med tanke på smittrisken, men också på grund av att vi kommer behöva sortera väldigt hårt vilka som får vaccin.
– Jag skulle kunna tänka mig att boende på särskilda boenden och äldreboenden prioriteras i den första vaccinationsinsatsen. När vi sedan börjar vaccinera alla riskgrupper blir det kanske bokning.
När kan det vara aktuellt för personer utanför riskgrupp att få vaccinera sig?
– Troligtvis till hösten, enligt den arbetshypotes som vi utgår från. Vi räknar med att riskgrupper och vårdpersonal har fått vaccinera sig innan sommaren, men det kan gå fortare.
Enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT, säger var fjärde svensk nej till att vaccinera sig mot covid-19.
De siffrorna är trots allt en ökning. När en liknande undersökning genomfördes i somras sa omkring hälften av svenskarna att de skulle avstå från en vaccination. Motståndet grundar sig främst på grund av rädsla för biverkningar.
Vad förväntar du dig – tror du att västerbottningar kommer att vilja vaccinera sig?
– Det är också en utmaning, att folk ska lita på vaccinet. Särskilt efter vaccinet mot svininfluensan. Ingen är tvingad att vaccinera sig, men personligen tror jag att hälften kommer att vilja ta vaccinet och jag tror att det kommer att öka allteftersom. Ju fler vi lyckas vaccinera desto större chans är det att vi får stopp på det här.
Kommer vaccinet att kosta något?
– I dagsläget kommer vaccinationerna att vara gratis för befolkningen.
Vaccinet
Sverige har säkrat vaccin till hela befolkningen. Den svenska regeringen har godkänt fyra vaccinavtal inom ramen för den EU-gemensamma upphandlingen.
EU-kommissionen har under hösten skrivit färdiga avtal med fem leverantörer av potentiella vaccin mot covid-19:
• 27 augusti: 300 miljoner doser från Astra Zeneca, med en option på ytterligare 100 miljoner.
• 18 september: 300 miljoner doser från Sanofi-GSK.
• 8 oktober: 200 miljoner doser från Janssen Pharmaceutica.
• 11 november: 200 miljoner doser från Biontech-Pfizer, med en option på ytterligare 100 miljoner doser.
• 17 november: 225 miljoner doser från Curevac, med option på ytterligare 18 miljoner doser.
Preliminära avtal finns dessutom med Moderna.
Källa: EU-kommissionen
TT
Anna Svedberg/Västerbottens-Kuriren