Få kan matta internationella mästaren Cristine i schack

Hon började spela när hon var fyra, vann de nationella mästerskapen på Filippinerna när hon var 14 och har tävlat i turneringar runt om i hela världen. Schack är den röda tråden i Cristine Marianos händelserika liv. Sedan några år tillbaka bor hon i Umeå och tröttnar aldrig på att matta motståndarna vid brädet.

Cristine Mariano har den internationella titlarna WIM, Woman International Master och AGM, Online Arena Grandmaster, dessutom är hon en licensierad FIDE-instruktör.

Cristine Mariano har den internationella titlarna WIM, Woman International Master och AGM, Online Arena Grandmaster, dessutom är hon en licensierad FIDE-instruktör.

Foto: Abebe Asres

Västerbotten2023-01-11 06:00

Hon berättar att hon kallas för "Red Dragon", och till en början är det svårt att tro att det är ett smeknamn som passar den glada och roliga Cristine Mariano. Men vid schackbrädet är hon annorlunda, skriver Västerbottens-Kuriren. 

– Jag är en taktisk spelare. Rak, väldigt aggressiv och snabb, en av de allra snabbaste faktiskt. De som är i mitt lag brukar säga att de nästan får en hjärtattack när jag spelar. Det kan bli onödigt spännande.

undefined
Hon har vunnit mycket genom tiderna, spelat otaliga partier men det finns vissa hon minns mer än andra. Svenska stjärnan och GM Pia Cramling är en stor favorit och när Cristine mötte henne nyligen hade hon faktiskt övertaget. – Men Pia är så otroligt rutinerad, man vet aldrig vad hon kan göra. Jag har en enorm respekt. Hon blev lite förvånad när jag erbjöd remi, men accepterade. För mig var det en vinst bara att få möte henne.

Vid en turnering för ett tag sedan gick det väl snabbt, då hon förlorade en match mot en nioårig ryska som även försökte psyka henne på olika sätt. Det är inte ovanligt med fulspel i schack, förklarar Cristine, något som hon själv inte har den minsta förståelse för.

– Jag mötte också vuxna när jag var i den här flickans ålder, men har alltid visat motståndaren respekt. Matchen blev en läxa för mig, man får aldrig slappna av. När jag förlorar blir jag upprörd, men jag skulle aldrig skylla på något annan. Allt hänger bara på mig, det är just det som jag gillar med schack.

Hon kommer från Filippinerna, men bor sedan flera år i Umeå. Även om hon förstår och pratar svenska fungerar engelska bättre när det finns mycket att säga, förklarar Cristine och börjar berätta om sitt liv.

undefined
Den senaste stora tävlingen var damallsvenskan 2022 i september där Cristine Mariano deltog i laget Wasa SK som tog hem andraplatsen.

Hon föddes i en schackspelande familj. De hade inte mycket pengar, men hennes pappa hade däremot en tydlig plan för sina barn. Cristine som var äldst började träna redan när hon var fyra år och samma sak gällde småsyskonen, två bröder och en lillasyster. På Filippinerna är schack en fattigmanssport, förklarar Cristine. Den som är duktig kan få stipendier till bra skolor och universitet.

– Pappa var väldigt sträng, allt handlade om schack när vi växte upp och det var många timmars träning varje dag. Jag hade inte en vanlig barndom och fick sällan leka, men det är inget jag klandrar min pappa för i dag, snarare är jag tacksam. Schackspelandet har gett mig många möjligheter och gjort mig till den jag är i dag.

Hon var åtta när hon vann hon sin första turnering. Samtliga motståndare var flera år äldre och killar. När hon var 13 skulle Cristine vara med i de nationella mästerskapen, men fick inte ledigt från skolan. Året därpå vann hon och blev då den yngste mästaren någonsin.

undefined
Cristine Rose Mariano har deltagit i turneringar runt om i hela världen. Fem gånger blev hon nationell mästare på Filippinerna.

– Jag var den andra kvinnan i landet som vann titeln. Den första mästarinnan, hon var ingenjör och otroligt skicklig, förklarade att hon skulle lägga av om jag slog henne. Och hon höll sitt löfte, berättar Cristine som tog hem mästerskapstiteln fem gånger efter varandra.

Alla syskon blev framgångsrika spelare, en av bröderna är GM (Grand Master) och den andre FM (Fide-Master) medan Cristine själv är WIM (Women International Master). Hennes lillasyster var med i juniorlaget, men valde sedan att satsa på andra karriärer. Att alla lyckades handlar om en kombination av talang, hård träning, bra lärare, mycket stöd från föräldrarna, många tävlingar och det faktum att syskonen hela tiden spelade mot varandra under uppväxten, tror Cristine.

– Jag och min ett år yngre bror Nelson kunde sitta på bussen och bråka om olika drag, folk omkring oss förstod ingenting. Vi är båda vinnarskallar och det hände att vi möttes i finalen på juniortävlingar. Publiken brukade slå vad vilken Mariano som skulle vinna.

Precis som i tv-serien Queen’s Gambit kan Cristine göra sina drag "i huvudet" utan ett fysiskt bräde. Hon har också spelat en hel del simultanschack mot flera motspelare samtidigt.

– Queen’s Gambit var nostalgi för mig, jag har sett den två gånger och kände verkligen igen mig. Enda skillnaden är att jag aldrig legat med mina motspelare eller tagit droger, säger Cristine med ett stort skratt.

undefined
Hon kallas Dragon och den som möter henne vid brädet förstår varför.

Schack är på sina håll en mansdominerad och ibland ojämlik sport, och ett utdraget bråk med det filippinska schackförbudet gjorde att Cristine tvingades vänta några år att få tävla internationellt. Till slut fick hon ändå chansen och har deltagit i totalt fem schack-OS. Hon har rest över hela världen och mött många stora olympier, bland annat Polgar-systrarna och Susan Polgar, den första kvinnan som spelade sig till titeln stormästare, blev också en förebild och personlig vän.

– En annan spelare jag beundrar är svenska GM Pia Cramling, hon är fantastisk och otroligt ödmjuk!

Schackframgångarna öppnade dörren till bra skolor. Cristine fick stipendium och hade siktet inställt på juridik, men livet tog en ny vändning.

– Det blev schack matt kan man kanske säga. Jag fick barn, en dotter och tog därför aldrig examen eller blev advokat som pappa hoppats. Däremot fick jag ett erbjudande från filippinska flygvapnet om att bli en del av deras elitidrottsförband. Jag visste att det skulle bli tufft, men har ju alltid varit en fighter så jag tackade ja.

Cristine blev den första kvinnan i förbandet och fick träna med övriga idrottsmän inom mer "fysiska" sporter. Inte alltid så enkelt för en schackspelare. Det var bra träning konstaterar hon, men någon gång hamnade hon faktiskt på sjukhus.

Efter tio år i specialstyrkan var hon redo för något annat och blev då coach på en skola. Schack kan berika livet på så många olika sätt, menar Cristine, och det är något hon gärna vill förmedla till ungdomar.

– Men för att bli bra måste man lägga ner tiden och vara hängiven. När jag spelar schack ser jag bara brädet, rutorna och pjäserna. Det spelar ingen roll om jag spelar i en stor turnering eller bara för skojs skull på biblioteket.

I Cristines liv har det funnits många höjdpunkter, men också kriser. Oavsett vad som hänt har hon alltid fortsatt att spela, schack har varit den röda tråden i tillvaron. Det är hon tacksam för.

Att hon hamnade i Sverige och Umeå beror på att hon fick kontakt med en svensk man via nätet. Hon jobbade då som "head chess teacher" i Singapore och visste i princip ingenting om Sverige förutom att det var kallt, men tvekade inte att flytta.

– Jag trodde att Ikea kom från Dubai och att Abba var från Storbritannien, men lärde mig snabbt att det var helt fel!

Fakta

Cristine Mariano, 49 år.

Familj: Sonen Logan som är född i Sverige, och en vuxen dotter som bor på Filippinerna.

Gör: Deltar i program Rusta och Matcha via Arbetsförmedlingen och söker jobb samt läser svenska. Drömmen är att utbilda sig till kock.

Intressen: Matlagning, schack, att läsa.

TITLAR I SCHACK

Titlarna delas ut av världsschackförbundet FIDE till starka schackspelare som uppfyllt vissa krav samt presterat i turneringar.

Det finns olika titlar, exempelvis: FIDE-mästare (FM), internationell mästare (IM) samt stormästare (GM) som näst efter världsmästare är den högsta titeln.

Titlarna är öppna för båda könen, och den som får en titel behåller den livet ut. Det finns också titlar enbart för kvinnor som markeras med ett W före respektive titel. WIM betyder alltså Women International Master.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!