Det säger Maria Remes, överläkare vid blodcentralen i Västerbotten. Under semesterperioden står blodbussen stilla och många blodgivare tar semester, även från sitt blodgivande.
– Det är en förklaring till att blodbristen plötsligt kan uppstå. I Umeå märker vi också av när universitetet stänger, eftersom många studenter är blodgivare, säger Maria Remes.
Hur är tillgången idag?
– Vi har ingen akut brist än, men vi märker absolut av en nedgång på O– och A–. Där har vi känt lite oro, men det ser aningen bättre ut nu än för några dagar sedan, säger hon.
Det är få personer i befolkningen överlag som är Rh-negativa, endast femton procent. Därför är det oftast där brister uppstår.
– Å andra sidan är antalet patienter i den gruppen också färre, så behovet är mindre. Men är det så att man planerar att åka bort på en semesterresa så får man gärna svänga förbi och lämna blod först, säger Maria Remes.
”Gästblodgivare”
Blodet behövs till bland annat operationer, vid olyckor och förlossningar, samt till behandlingar av vissa cancersjukdomar.
Den blodgivare som åker på semester kan också tänka att det går att lämna blod på annan ort. Det gör man då som ”gästblodgivare”. Det kräver att blodcentralen ifråga anslutit sig till det gemensamma bloddatasystem som finns, vilket många blodcentraler gjort.