Inera abetar med digitalisering inom offentlig verksamhet och ägs av SKL, landstingen och regionerna. Nu vill de bland annat digitalisera tjänsten 1177 vårdguiden ännu mer.
Syftet med arbetet, som Inera vill påbörja i höst, är att skapa en teknisk infrastruktur med medicinskt innehåll.
Detta ska kunna användas i 1177 vårdguiden och andra tjänster som är tillgängliga för invånare och vårdpersonal. Och man vill även ta hjälp av artificiell intelligens, bland annat för att effektivisera vården.
AI ger råd
Så här är det exempelvis tänkt att fungera: Via exempelvis en app beskriver personen sina symtom för en chatbot. Boten kan ge automatiska egenvårdsråd eller skicka personen vidare till vårdpersonal. Personalen kommunicerar digitalt genom formulär, chat, telefon eller videomöte med personen. Om behov finns får invånaren remiss till provtagning och får sedan själv boka tid för ett fysiskt besök på rätt vårdenhet.
All information om ärendet följer sedan med personen och de olika vårdgivarna kan se den i sina system.
Ett syfte är att avlasta tjänsten 1177 vårdguiden på telefon då 30–40 procent av samtalen slutar med egenvårdsråd. Detta tror man även kan avlasta övrig primärvård.
Måste säga ja
Enligt Inera ska projektet pågå även under 2019 och 2020. Budgeten för 2018 är 20 miljoner kronor. Tanken är att finansiera detta med bidrag från samtliga regioner och landsting.
För Västerbotten skulle kostnaden hamna på max drygt 900 000 kronor. För att sätta igång med arbetet vill Inera att landstinget lämnar en avsiktsförklaring om att utveckla vården på det här sättet, vilket man gjort. Förutsättningen är att minst 60 procent av regionerna och landstingen säger ja till satsningen.