Flera strejkvarsel dras tillbaka i Region Västerbotten

Vårdförbundet undantar flera avdelningar från strejken i Västerbotten. Det meddelades under onsdagen, efter förhandlingar mellan Region Västerbotten och de lokala parterna. ”Vi gör det för våra medlemmars skull”, säger Jenny Olsson, Vårdförbundets avdelningsordförande i Västerbotten.

Jenny Olsson, Vårdförbundet.

Jenny Olsson, Vårdförbundet.

Foto: Ulf Huett

Västerbotten2024-06-19 13:24

Fler strejkvarsel dras tillbaka i Region Västerbotten. Bland annat går sjuksköterskorna som bemannar 117 telefonlinje tillbaka i arbete. Det meddelade regionen i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Vi har haft konstruktiva dialoger med Vårdförbundet där vi fått acceptans för att minska de konsekvenser denna långdragna konflikt har på både patienter och medarbetare, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson i ett pressmeddelande.

Strejkvarslet dras även tillbaka på flera vårdavdelningar. Under onsdagen gick sjuksköterskorna på röntgenavdelningen tillbaka till arbetet på Skellefteå sjukhus.

I Umeå dras strejkvarslet tillbaka för sjuksköterskor på öron-näsa-hals och käkkirurgiavdelningen, dagkirurgiska enheten och ortopedavdelningen.

Knappt 300 av Vårdförbundets medlemmar är fortsatt uttagna i strejk. Övertids- och mertidsblockaden gäller fortfarande.

– Vi känner att vi har gått segrande ur den här förhandlingen. De flesta av våra medlemmar är fortfarande uttagna i strejk. Men vi har dragit tillbaka strejken på ett fåtal avdelningar, främst för att värna om våra medlemmars arbetsmiljö, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet i Västerbotten.

Region Västerbotten skriver i sitt pressmeddelande att bemanningsläget i sommar blir ”extra ansträngt”, till följd av Vårdförbundets konfliktåtgärder; strejken och blockaden.

– Planeringen inför sommar och semester är svår varje år men extra utmanande i år. Vi har en nära dialog med verksamheternas chefer och tittar på olika alternativ i hur vi ska kunna trygga säker vård hela sommaren. Det kan bli en påverkan på personalens planerade semester, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten. 

Situationen påverkar tillgängligheten på länets hälsocentraler. Majoriteten av de som bemannar hälsocentralernas telefonlinjer är uttagna i strejk. Fler söker därför sig till akutmottagningen i länet. Vissa söker sig direkt till hälsocentralernas receptioner, då de inte får svar i telefon, skriver regionens pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!