Behöver inte kompensera privata hälsocentraler

Regionen kan avskriva underskott hos de egna hälsocentralerna utan att det innebär orättvis konkurrens gentemot privata alternativ. Det visar en dom från förvaltningsrätten i Härnösand.

Regionens verksamhet kan inte jämställas med de privata hälsocentralerna enligt LOV, menar rätten.

Regionens verksamhet kan inte jämställas med de privata hälsocentralerna enligt LOV, menar rätten.

Foto: Norran

Västerbotten2019-02-07 10:06
undefined
Regionens verksamhet kan inte jämställas med de privata hälsocentralerna enligt LOV, menar rätten.

Frågan om hanteringen av hälsocentralernas negativa kapital togs upp på senaste sammanträdet i regionstyrelsen. Sedan 2009 ska hälsocentraler och tandvården, som går med underskott, återställa detta inom två år.

Men det har funnits undantag för hälsocentraler i regionens, tidigare landstingets, egen regi i konkurrensutsatta områden. Där har man kunnat avskriva underskotten för landstingets verksamhet.

Ingen leverantör

I områden där det fanns privata alternativ – och därmed konkurrens – uppgick underskottet för landstingets hälsocentraler till sammanlagt drygt tretton miljoner kronor 2016. Året efter var det uppe i nästan 31 miljoner kronor. Tandvården hade ett totalt negativt kapital på 1,5 miljoner kronor 2017.

Det måste finnas konkurrensneutralitet mellan de privata och offentliga hälsocentralerna.

Nu har regionstyrelsen beslutat att underskotten ska avskrivas. Bakom förslaget finns en dom från 2017 som gäller Västernorrlands läns landsting. Där konstateras att det inte strider mot likabehandlingsprincipen i lagen om valfrihetssystem, LOV, att täcka förluster för hälsocentraler i landstingets egen regi utan att kompensera de privata aktörerna. De egna hälsocentralerna anses inte vara leverantörer till landstinget på samma sätt som de privata aktörerna.

Omöjligt konkurrera

Alliansens företrädare yrkade vid sammanträdet på att även privata vårdaktörer ska kompenseras.

– Det måste finnas konkurrensneutralitet mellan de privata och offentliga hälsocentralerna. När de får sina underskott avskrivna är det näst in till omöjligt för de privata att konkurrera. Vi vill ta fram ett regelverk för mer konkurrensneutralitet, säger Nicklas Sandström (S).

Peter Olofsson (S) trycker tvärtemot på att detta skulle leda till orättvisa.

– Vi vill inte ta pengar från exempelvis primärvården i glesbygd för att kompensera privata hälsocentraler i tätort.

Han pekar också på parametrar som han menar bidrar till att det är motiverat att skriva av skulderna för den offentliga primärvården, då den tar tyngre kostnader än den privata.

– Vi kan inte säga nej till att bedriva primärvård i exempelvis Sorsele. Där tvingas vi anlita stafettläkare för att uppfylla lagstadgade krav. Om privata hälsocentraler inte är lönsamma stänger de ner. Det kan innebära att vi plötsligt måste ta över 4 000 patienter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!