JO-anmäler BUP i Norr- och Västerbotten

I över åtta månader väntade Barnrättsbyrån på att få ta del av de offentliga uppgifter de begärt ut. Men trots flera påminnelsemejl och telefonsamtal har handlingarna uteblivit. Nu JO-anmäls regionerna i Norr- och Västerbotten för att trotsa offentlighetsprincipen.

Över åtta månader har gått sedan Barnrättsbyrån begärde ut uppgifter från Norr- och Västerbottens regioner. Nu JO-anmäls regionerna.

Över åtta månader har gått sedan Barnrättsbyrån begärde ut uppgifter från Norr- och Västerbottens regioner. Nu JO-anmäls regionerna.

Foto: TT/Arkivbild

Västerbotten2022-02-04 07:00

Det var den 18 maj 2021 som Barnrättsbyrån första gången hörde av sig till regionerna. Frågan ställdes till verksamhetscheferna för Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, och rörde statistikuppgifter kring tvångsvård och tvångsåtgärder vid vård av barn. När svar fortfarande saknades efter cirka två veckor påminde Barnrättsbyrån om sin begäran via telefon.

Men handlingarna uteblev, trots dessa och flera ytterligare påminnelser. 

Respons från Region Västerbotten kommer först efter en påminnelse i ett mejl den 24 januari. Här vänder sig Barnrättsbyrån till enhetschefen för juridik och säkerhet på regionen och upplyser också om den planerade JO-anmälan. Enhetschefen ber om ursäkt för dröjsmålet och lovar att hantera saken skyndsamt.

I sin anmälan skriver Barnrättsbyrån att ”offentlighetsprincipen är grundläggande i Sveriges demokratiska statsskick och syftar till att främja ett fritt och allsidigt meningsutbyte.”

Den senaste påminnelsen är alltså två veckor gammal. Fortfarande har uppgifterna inte skickats, berättar Moises Löfroth, jurist på Barnrättsbyrån i Umeå.

– Men det allvarliga är ju inte dessa två veckor, utan de initiala åtta månadernas väntan.

Hur ställer detta till det för er?

– Det är högst bekymmersamt. Det försvårar vårt arbete, som går ut på att granska de miljöer där barn befinner sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!