"Mykoplasma-år" – inte sett liknande nivåer sedan 2011

Torrhosta, huvudvärk och feber – på över tio år har det inte rapporterats så många fall av mykoplasma i Västerbotten som i år.
Även om de flesta drabbas lindrigt så kan infektionen bli allvarlig, framför allt hos unga vuxna.
– Blir du sjuk ska du hålla dig hemma, säger smittskyddsläkaren Maria Marklund.

Mykoplasma är en bakterie som bland annat kan orsaka huvudvärk, torrhosta och feber. I vissa fall kan infektionen leda till lunginflammation. (Arkivbild)

Mykoplasma är en bakterie som bland annat kan orsaka huvudvärk, torrhosta och feber. I vissa fall kan infektionen leda till lunginflammation. (Arkivbild)

Foto: Henrik Montgomery / TT

Västerbotten2024-10-31 08:05

Nyheten i korthet

  • Västerbotten rapporterar högsta antalet fall av mykoplasma sedan 2011, med 71 positiva fall förra veckan. Smittskyddsläkare Maria Marklund kallar 2024 för ett "mykoplasma-år".
  • Mykoplasma kan orsaka huvudvärk, feber, halsont och torrhosta. Äldre personer och unga vuxna löper större risk för att utveckla lunginflammation.
  • Förutom mykoplasma sprids även covid-19 i länet. Marklund betonar vikten av att ta vaccinet om man tillhör en riskgrupp.

Förra veckan rapporterade det mikrobiologiska laboratoriet i Umeå 71 positiva fall av mykoplasma i länet. Veckorna dessförinnan låg antalen på 67 respektive 53. Det handlar om patienter som testats på sjukhus eller vårdcentraler.

– Det har legat högt ett par veckor, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Flera medier har rapporterat om en kraftig ökning av mykoplasma i Norrbotten, och även i Västerbotten sprids alltså bakterien med besked.

Maria Marklund kallar 2024 för ett "mykoplasma-år" där man måste backa tillbaka till 2011 för att se lika många konstaterade fall av infektionen i länet.

undefined
På tisdag den 5 november kan Norrans läsare chatta med smittskyddsläkaren Maria Marklund och hennes kollega Gunilla Persson. (Arkivbild)

Mykoplasma kan orsaka huvudvärk, feber, halsont och torrhosta. De allra flesta drabbas lindrigt men en grupp löper större risk för att utveckla lunginflammation, säger Maria Marklund.

– Små barn blir oftast bara lite förkylda av mykoplasma. Med ökande ålder blir symtomen mer uttalade och i åldersgruppen 20 till 30 år är mykoplasma den vanligaste orsaken till lunginflammation.

Om man blir sjuk och misstänker att det kan vara mykoplasma, vad ska man göra då?

– Vi ska tänka som med alla infektioner, är man sjuk ska man hålla sig hemma och inte träffa andra. Vet man att någon är sjuk ska man hålla sig därifrån.

Mykoplasma har en lång inkubationstid, det kan ta mellan två till tre veckor att insjukna efter att ha kommit i kontakt med smittan.

Förutom mykoplasma sprids andra sjukdomar i länet, som covid-19.

– Där ser vi en ökning under föregående vecka.

Höstens vaccination mot covid-19 har precis dragit igång och Maria Marklund betonar att man ska se till att ta sin dos sig om man tillhör någon av grupperna som rekommenderas vaccinet.

Grupperna som rekommenderas vaccin är personer som är 65 år och äldre samt personer mellan 18 och 64 år som riskeras att bli allvarligt sjuka i covid-19.

undefined
Höstens vaccinationer mot Covid-19 har påbörjats i Västerbotten. Tidigare säsonger har runt 80 procent av alla som rekommenderats vaccin faktiskt tagit sin dos, vilket smittskyddsläkaren Maria Marklund menar är glädjande. (Arkivbild)

Under tidigare vaccinationssäsonger tog ungefär 80 procent av de som då var 65 år eller äldre sin rekommenderade vaccindos, vilket smittskyddsläkaren lyfter som mycket positivt.

– Det är glädjande att vi har haft så hög vaccinationstäckning.

Även om mykoplasma och Covid-19 alltså florerar i länet så har influensan ännu inte tagit fart och inte heller spridningen av RS-viruset.

Några fall av vinterkräksjukan har konstaterats i länet men säsongen har ännu inte officiellt börjat, säger Maria Marklund.

– Vi hade nio fall förra veckan, och två fall veckan dessförinnan. Det småputtrar, kan man säga.

Chatt

Mykoplasma, Covid-19, RS-virus och vinterkräksjuka – har du frågor om dessa, eller andra smittsamma sjukdomar?

Den 5 november har du möjlighet att ställa dina frågor direkt till smittskyddsläkarna Maria Marklund och Gunilla Persson.

När: Klockan 11.00

Var: norran.se

Mykoplasma

Smittan överförs som luftburen droppsmitta och större spridning i samhället förekommer med cirka fyraårsintervaller. Smittsamheten är stor och större utbrott kan inträffa i slutna enheter av typen militärförläggningar.

Smittspridningen är också stor inom familjen.

Mottagligheten för smitta är hög i alla åldrar, och genomgången sjukdom ger ingen bestående immunitet.

Något kroniskt bärarskap finns inte beskrivet, men man kan utsöndra bakterien i många veckor.

Inkubationstiden är ganska lång, två till tre veckor.

Källa: Folkhälsomyndighetens hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!