Sjuksköterskan har under lång tid arbetat vid olika vårdinrättningar i Västerbotten, skriver VK. En av arbetsplatserna anmälde under 2019 till IVO att sjuksköterskan på grund av brister i yrkesutövningen kan utgöra en patientsäkerhetsrisk.
IVO:s utredning visar på flera yrkesmisstag knutna till sjuksköterskan. Hon har enligt utredningen otillräckliga kunskaper om journalsystemet och därmed svårt att avläsa vilka mediciner patienter ska ha, och när. Sköterskan skriver inte upp namn på läkemedelsmuggar, vilket enligt anmälan leder till att hon delar ut fel mediciner. När sjuksköterskan inte tycker att antalet tabletter hon räknat i en narkotikajournal stämmer justerar hon, utan att räkna om tabletterna, alla inskrivna uppgifter i journalen inklusive andra sjuksköterskors noterade uppgifter.
Hon blandar även ihop patienter. Vid ett tillfälle hämtade hon fel patient för provtagning. Både patienten och en kollega till sjuksköterskan påpekar det, men hon tror inte på patienten. Hon försöker i stället få denne att uppge att hen har det efterfrågade namnet. Vid ett annat tillfälle godkände sjuksköterskan att en självmordsbenägen patient fick lämna en avdelning trots att läkare informerat om att patienten inte får lämna vårdinrättningen utan föregående läkarbedömning.
Sjuksköterskan har enligt anmälan även utfört flera felbehandlingar. Bland annat fick en äldre KOL-patient fem liter syrgas i stället för ordinerade halv liter syrgas. Hon har enligt anmälan även nonchalerat ett epilepsianfall.
I alla de anmälda överträdelser som IVO redovisar hittar hon förklaringar till misstagen i omständigheter som stress, bristande rutiner som hon inte rår över, samt i hur andra kollegor agerat. Hon hänvisar också till att hon på grund av fysiska åkommor varit sjukskriven. Sjuksköterskan beskriver att hon efter en sjukskrivningsperiod blev placerad på en illa organiserad arbetsplats. Hon fick ingen introduktion och upplevde att hon utan möjlighet att rådfråga kollegor skulle hantera ett överbelastat arbetspass.
IVO återkommer i sin genomgång av anmälningarna till slutsatsen att hon inte agerat i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet och att hon därigenom varit oskicklig i sin yrkesutövning. IVO upprepar i sin bedömning att sjuksköterskan agerar på ett sätt som innebär en fara för patientsäkerheten. IVO:s sammanfattande bedömning är att hon ska arbeta under en prövotid.
HSAN utgår från Ivos bedömning. Nämnden fattade i början av juli beslut om att sjuksköterskan ska ha en treårig prövotid. Under den tiden ska hon fortbilda sig i yrket och arbeta under handledning av en yrkesverksam legitimerad sjuksköterska. Sjuksköterskan ska var sjätte månad skicka ett yttrande till Ivo där hon redogör för hur hon följt upp kraven under prövotiden.
Sjuksköterskan kan överklaga HSAN:s beslut i Förvaltningsrätten i Stockholm.
Erik List, jurist vid Ansvarsnämndens kansli hos Socialstyrelsen, uppger att HSAN:s beslut bygger på Ivos sammanfattande bedömning. Nämnden återkallar inte sjuksköterskans legitimation då inte IVO kommit fram till att sjuksköterskan varit grovt oskicklig i sitt yrkesutövande.
– HSAN kan inte besluta om en mer ingripande åtgärd än IVO föreslagit, säger Erik List.