Ett allra första steg är att fundera ut var din altan ska placeras. Var trivs familjen bäst, var ryms eller passar en altan, och framförallt – är du ute efter att maxa antalet soltimmar eller vill ni hellre sitta i skugga?
Innan ett altanprojekt drar igång kan det också vara klokt att fundera på projektets omfattning. Hur mycket mäktar ni med? Ska allt färdigställas på håltimmar eller vigs hela semestern åt byggprojektet ifråga?
Planera noga
Här finns oändligt med val att göra. Kanske nöjer du dig med ett enklare trädäck i marknivå, eller en mer avancerad variant. Men oavsett vilken variant så krävs noggrann planering, berättar Kenneth Lundell, säljledare på XL Bygg i Skellefteå.
Ett vanligt misstag, säger han, är att folk slarvar med valet av material och underarbetet.
– Du måste gräva ut hela ytan ordentligt, tänka på markskivor och bärlager, det oavsett vilken altankonstruktion du bygger.
Be om hjälp
Den som planerar ett enklare trädäck, som ligger nära markytan måste också tänka på att trallen där utsätts för mer påfrestningar. Då krävs rätt impregnering av trallen.
– Här skulle jag vilja ge tipset att fråga oss bygghandlare. Berätta vilka planer du har och vad du vill bygga, så kan vi hjälpa dig välja rätt material, säger Kenneth Lundell.
Beroende på hur du bygger, kan du också behöva undersöka om ett bygglov krävs eller inte. Ett trädäck i marknivå kräver vanligtvis inte ett bygglov. Om altanen byggs högt över markytan, eller över en sluttning så att ett hålrum skapas under altanen, kan det i vissa fall kräva ett bygglov.
Enklare att bygga
Att altanen är stor och går i alla väderstreck, det är bara att följa solen under dagen. Även kvällarna är härliga. Vi har fantastiska solnedgångar här.
Regeringen har föreslagit att reglerna ska lättas upp från den 1 juli 2019. Det innebär bland annat att altaner som inte är högre än 1,8 meter och byggs inom 3,6 meter från ett bostadshuset inte kräver bygglov.
Du får dock inte placera altanen närmare än 4,5 meter från tomtgränsen utan ett medgivande från grannen.
Matchar husets fasad
För Joel Norrfors och Sofie Engman i Boviken i Skellefteå stod valet mellan en gjuten altan i betong eller en med impregnerad trall. Valet föll på det senare. Främst på grund av husets sioo-behandlade fasad som med åren får en silveraktig ton.
– Det får trallen också, vilket vi tänkte skulle passa bra ihop. Vi är nöjda med resultatet, säger Joel.
Vad är bäst med er altan?
– Att altanen är stor och går i alla väderstreck, det är bara att följa solen under dagen. Även kvällarna är härliga. Vi har fantastiska solnedgångar här, säger Sofie.