Alliansen: Vill höja akutavgiften kraftigt

Det blir rejält mycket dyrare att söka akutvård. Det införs dessutom straffavgifter för dem som uteblir från bokade tider inom sjukvården. Så blir regionens budget om Alliansen får bestämma. Liksom majoriteten presenterar de ett kraftigt minusresultat. Alliansens minus är dock inte lika stort.

Alliansföreträdarna Nicklas Sandström (M), Ewa-May Karlsson (C), Maria Lundqvist Brömster (L) och Hans-Inge Smetana (Kd) presenterade sitt budgetförslag inför 2024.

Alliansföreträdarna Nicklas Sandström (M), Ewa-May Karlsson (C), Maria Lundqvist Brömster (L) och Hans-Inge Smetana (Kd) presenterade sitt budgetförslag inför 2024.

Foto: press

Västerbotten2023-10-28 14:00

I veckan presenterade Alliansens företrädare Nicklas Sandström (M), Ewa-May Karlsson (C), Hans-Inge Smetana (Kd) och Maria Lundqvist Brömster (L) sin regionbudgeten för 2024.

De menade att de problem som finns har byggts upp över tid och nu är läget mycket problematiskt. När man väl får vård är den bra men bland annat vårdköerna är för långa och Västerbotten ligger, enligt Alliansen, på landet näst sämsta placering.

– Verksamhetskostnaderna är för höga, säger Sandström.

Hälso- och sjukvårdsnämnden närmar sig verksamhetskostnader på omkring 800 miljoner kronor. Det här innebär att det inte går att klara en budget i balans. Majoriteten har också prognostiserat för detta, med ett minus på 437 miljoner kronor. Det förslag som Alliansen nu lägger ligger på ett minusresultat på 264 miljoner kronor.

En del av de förslag som de nu presenterar är sådant som de har dammat av sedan tidigare, som att införa tre sjukhuschefer vid de tre sjukhusen. Detta för att få ett närmare ledarskap. De vill också banta administrationen rejält. Majoriteten har sagt ok till att ta bort 100 tjänster men Alliansen vill ta bort ytterligare 120 tjänster. Det handlar om personal som inte arbetar vårdnära.

undefined
Kraftiga höjningar av avgifterna för akutbesök kan det bli om Alliansen får igenom sitt förslag till regionbudget.

Bland de nyare förslagen som nu presenteras är att höja kollektivtrafiktaxan med fem procent, avveckla primärvårdsjouren och ersätta den med en primärvårdsakut samt göra en rejäl höjning av taxorna vid besök på akuten – från 200 kronor som i dag till 500 kronor.

När det gäller primärvårdsjourens avveckling säger Nicklas Sandström att de ser att jouren inte riktigt har fångat dem som har behov av den här typen av verksamhet.

– Många gånger uppfattas den bara som en kvällsöppen hälsocentral, säger han.

Att lägga ner primärvårdsjouren skulle innebära en besparing på sju miljoner kronor. 

Alliansen tror inte att Västerbottningarna kommer att avskräckas att söka vård av höjda akutavgifter. Detta är också något som man kan rekommendera efter att ha varit i kontakt med rådgivningen 1177.

– Det är de här som känner att de inte orkar vänta med att gå till sin hälsocentral som vi vill signalera att de inte ska gå till akuten, säger Sandström.

Beslutet om den nya budgeten tas i slutet av november av regionfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!