Allt fler EPA-traktorer rullar på de svenska vägarna. Ska man vara petig heter det faktiskt A-traktor, några EPA-traktorer har inte kunnat registreras sedan 70-talet. Oavsett benämning går det att tala om en ny storhetstid. Epadunken, den bastunga musikstilen med artister som Dvnk1 och Loam vinner ny mark och Transportstyrelsen rapporterade i veckan om en rekordökning i hela landet av registrerade fordon. Västerbotten är inget undantag, på ett år har 28 procent fler A-traktorer registrerats i länet.
Explosionsartad ökning och ett uppsving för A-traktorerna över hela landet, men frågan kvarstår – vilken är egentligen den A-traktortätaste kommunen?
För att ta reda på det har Norran tagit fram ett mått vi valt att kalla ”A-traktor per capita”. Med hjälp av statistik från Transportstyrelsen och Statistiska centralbyrån har vi undersökt vilken kommun som är A-traktortätast i förhållande till sin andel ungdomar som får köra A-traktor.
A-traktorer får köras från det att en person fyllt 15 år. För en 18-åring finns möjligheten att ta körkort för en personbil, vi utgår därför i undersökningen från att majoriteten av alla A-traktor förare är mellan 15 och 18 år.
Genom att dividera antalet registrerade A-traktorer med antalet ungdomar mellan 15 och 18 år i varje kommun får vi fram måttet "A-traktor per capita". Det kan så klart finnas förare över 18 år som kör en A-traktor, men resultatet kan ge en uppskattning på hur A-traktortät en kommun är i förhållande till antalet ungdomar.
Efter mycket räknande kan vi konstatera att Åsele toppar listan, tätt följt av Dorotea. Här ligger måttet på A-traktor per capita på 65 respektive 64 procent. De stora kommunerna, Skellefteå och Umeå, hittar vi i botten. Umeå landar på 11 procent per capita och Skellefteå på 18 procent. Trots ett stort antal fordon i de stora kommunerna, får de ett lågt resultat på grund av det bor många ungdomar där.
Generellt går det att se ett mönster där inlandskommunerna ofta har ett högre mått av A-traktor per capita och kommunerna närmare kusten något lägre.
Hela listan
A-traktor per capita
Åsele 65%
Dorotea 64%
Vilhelmina 50%
Lycksele 47%
Norsjö 44%
Sorsele 40%
Bjurholm 37%
Nordmaling 36%
Robertsfors 36%
Vindeln 34%
Malå 33%
Storuman 33%
Vännäs 31%
Skellefteå 18%
Umeå 11%
Så här har vi gjort undersökningen
Data från Statistiska centralbyrån har hämtats om antalet folkbokförda personer mellan 15 och 18 år i varje kommun under 2021.
Från Transportstyrelsen har data hämtats om antalet registrerade A-traktorer i varje kommun.
Antalet registrerade A-traktorer har sedan dividerats med antalet personer folkbokförda mellan 15-18 år i varje kommun.
Resultatet blir det vi i undersökningen kallar för "A-traktor per capita".