Under torsdagen kom flera rapporter från Europa där land efter land valt att pausa vaccineringen med Astra Zenecas vaccin efter rapporter om ett antal dödsfall i samband med vaccinering.
Grannlandet Danmark valde efter ett dödsfall och rapporter om personer som fått blodproppar i blodkärlen att pausa användande av Astra Zenecas vaccin i 14 dagar varpå fler länder också rapporterade om allvarliga biverkningar.
Vaccinet var fram till förra veckan ej rekommenderat för personer över 64 år men den 4 mars ändrade Läkemedelsverket rekommendationerna till att samtliga över 18 år kunde få vaccinet. 7 800 doser har redan delats ut i Västerbottens län.
När Norran under torsdagsförmiddagen nådde Ronny Lestander hade han inte hört talas om händelserna men reagerade starkt på uppgifterna:
– Oj, det har jag inte hört men det låter ju jätteallvarligt. Jag har tyvärr inga uppgifter om det än eftersom det är nytt men återkommer gärna snart.
En timme efter första samtalet hade vaccinationssamordnaren hunnit sitta i ett blixtinkallat möte med Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket när han återkopplade till Norran med mer information:
– När det händer något i samband med att man ger medicin så ska man stoppa och utreda, vilket dessa länder gjort helt enligt protokollet. Läkemedelsverket har nu tittat på det och ser inget samband mellan dödsfallen, biverkningarna och vaccinet. Som det ser ut just nu kommer det inte stoppas något vaccin i Sverige.
Kan dessa nyheter skada vaccinets rykte och göra folk rädda för att använda det?
– Det här är ju ett vaccin som har ett redan dåligt rykte eftersom det från början inte var lämpat för personer över 65 år, och man får fler biverkningar av det. Det blir en utmaning att fortsätta ge Astra Zeneca när andra länder stoppat så jag hoppas Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket kan beskriva varför andra länder stoppat men inte vi på ett sätt som ger förtroende till befolkningen.
Du tar för givet att det redan skapats mer oro kring vaccinet?
– Men det är klart att det kommer uppstå en oro i befolkningen. Men det lilla jag vet så har man vaccinerat åtta miljoner i England med vaccinet utan att ha märkt jättemånga fall med biverkningar så man måste ju se till det också.
Hur reagerar du som vaccinationssamordnare, men kanske framför allt privatperson, på de här nyheterna?
– Jag blir naturligtvis både rädd och bedrövad, men som sagt så är det inte alls ovanligt med nya läkemedel att man tillfälligt stoppar dem när det dyker upp händelser som skulle kunna kopplas till läkemedlet.
Varför stoppar man vaccinet i andra länder men inte i Sverige?
– Det är ju bra att man stoppar i de länder där man ser att det funnits händelser. Vi har ju inte haft några såna händelser i Sverige än och Läkemedelsverkat finner ingen anledning till att stoppa det.
Kan Region Västerbotten gå över det här beslutet och bara i länet stoppa användandet av Astra Zeneca?
– Vi kommer köra på Läkemedelsverkets linjer eftersom det är de som tittar på detta och utreder. Om de märker några indikationer på att det kan vara farligt kommer det stoppas.
Kommer ni inom regionen att göra fler uppföljningar på de personer som fått just detta vaccin?
– Vi har ju kontinuerlig uppföljning på alla doser så vi vet vilka som fått det. Om någon får symptom så följer vi de protokoll som finns, så vi kommer följa det, avslutar Ronny.
På torsdagseftermiddagen meddelade den europeiska läkemedelsmyndigheten att de inte ser något samband mellan Astra Zenecas vaccin och ökad risk för blodpropp.