Socialdepartementet valde under 2019 ut södra Lappland som ett modellområde för omställningen till god och nära vård i Sverige. Liknande områden finns även i de övriga norra regionerna.
En aktivitet i denna omställning är projektet Digital transformation för god och nära vård i södra Lappland, som nu beviljats cirka 6,9 miljoner kronor. Syftet med projektet är att bygga upp en struktur och ett system för att införa digitala verktyg inom Region Västerbotten och kommunerna i södra Lappland.
Bland annat ska ett hundratal patienter i södra Lappland utrustas med självmonitoreringsverktyg för att själva kunna dokumentera olika data och sedan på ett enkelt sätt rapportera in dessa till sin vårdgivare digitalt.
– Vi behöver förändra synsätt och utveckla nya arbetssätt tillsammans, inte minst vad gäller införande av digitala processer i våra organisationer. Vi måste också säkerställa våra medarbetares digitala kompetens så att de kan möta invånarnas och patienternas behov, säger Katarzyna Wikström, projektledare för God och nära vård i södra Lappland i ett pressmeddelande.
Projektet Välfärdsteknologi i omsorgen får cirka 4,4 miljoner kronor. Det är Akademi Norr som är projektägare och syftet är att tillsammans med Region Västerbotten arbeta med kompetenshöjande utbildningsinsatser till omsorgs- och hälso- och sjukvårdspersonal i de kommuner som samverkar inom Akademi Norr.