MS-vården i Västerbotten i framkant

I Västerbotten får flest MS-patienter årliga läkarbesök, samt fortlöpande sjukdomsmodifierad behandling vid skovvist i högre utsträckning än i någon annan region. Det visar siffror från det nationella kvalitetsregistret Svenska neuroregister.

Peter Sundström, Anneli Sundström, Maja-lena Stålnacke och Carina Olofsson.

Peter Sundström, Anneli Sundström, Maja-lena Stålnacke och Carina Olofsson.

Foto: Jan Alfredsson/Region Västerbotten

VÄSTERBOTTEN 2019-10-03 16:30
undefined
Peter Sundström, Anneli Sundström, Maja-lena Stålnacke och Carina Olofsson.

Peter Sundström, som är överläkare vid neurologiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus, menar att bemanningen och engagemanget hos medarbetarna är framgångsfaktorer och bidrar till de goda resultaten, det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande. Sedan 2008 arbetar man i ett särskilt team, neuroinflammatoriska teamet, i egna lokaler där de tar hand om patientgruppen.

– Våra duktiga sjuksköterskor är en grundförutsättning för att verksamheten ska fungera, säger Peter Sundström i pressmeddelandet.

Nära samarbete

I Västerbotten träffas teamet varje vecka och arbetar regelbundet för att få loss läkarresurser för sin verksamhet.

– Vi har dessutom insett vikten av att komma igång med sjukdomsmodifierande behandling tidigt. Vi har också utvecklat ett nära samarbete med neuroradiologin, till exempel görs magnetkameraundersökning med MS-frågeställning enligt ett MS-protokoll inom en månad. Tillsammans med neuroradiolog har vi också videokonferensmöten med regionen varannan vecka, förklarar Peter Sundström i pressmeddelandet.

Ökad kunskap

I hela landet, även i Västerbotten, har tiden till diagnos för MS-patienter också minskat. Här menar Peter Sundström att ökad kunskap om vikten av att identifiera den här typen av patienter och prioritera utredningar för effektiv behandling kan stå bakom.

Fakta:

Multipel skleros (MS)

Multipel skleros är en sjukdom i det centrala nervsystemet, i hjärnan och ryggmärgen som orsakar inflammationer och ärr på nervtrådarna, vilket gör att impulser inte kommer fram som de ska. Det finns inget botemedel men bromsmediciner som även kan lindra besvären. I Sverige har i runda tal 20 000 personer MS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!