Störst och först – dagens oväntade storfiskare

I en liten båt på Varuträsket är Tomaz Lindgren och hans två döttrar My och Miranda på väg ut för att fiska. En av dem kommer att bli dagens storfiskare, men vem det blir får tiden utvisa. "Jag brukar få många fiskar", säger My självsäkert.

Tomaz Lindgren, Norra Bergfors, och hans dotter My njuter av den fina abborren.

Tomaz Lindgren, Norra Bergfors, och hans dotter My njuter av den fina abborren.

Foto: Lars Eriksson

Varuträsket2022-07-18 10:00

Det är en riktigt varm och solig dag, egentligen en perfekt dag för strandliv, men Tomaz Lindgren tillsammans med döttrarna My och Miranda har valt att tillbringa dagen på Varuträsket för att fiska. Sjön ligger bara ett stenkast från familjens hus i Norra Bergfors.

 – Vi fiskar ganska ofta, ett par gånger i veckan, berättar Tomaz Lindgren som även brukar hinna med ytterligare fisketurer när döttrarna har somnat på kvällen. 

När man har barnen med sig på fisketuren ökar givetvis arbetsbördan och det kan även stundvis bli lite rörigt, berättar Tomaz.

 – Men det är fantastiskt roligt att ha barnen med sig, de blir så glada. Det spelar ingen roll om de får en stor gädda eller en tio centimeter stor mört. När jag blir för gammal och gaggig för att kunna fiska själv kanske de vill ta med mig, säger han och skrattar. 

Man inte ska krångla till det alltför mycket, ett metspö med mask eller någon annan form av agn räcker långt. Man ska dessutom vara lyhörd över barnens behov, påpekar Tomaz.

 – Ta med fika och välj en dag med bra väder. Avbryt om barnet eller barnen inte längre vill fiska, annars kanske de inte vill följa med nästa gång.

 I den 600 hektar stora sjön Varuträsket finns det framför allt mört, gädda och abborre, men även ett mindre bestånd av lake och öring. 

 – Gäddfisket är hyggligt, men abborrfisket är riktigt bra, säger han.

Tomaz har stor erfarenhet av fiske, i Varuträsket har han fiskat i hela sitt liv. Genom jobbet som butikssäljare på Cykel och fiskecenter i Skellefteå har fiskekunskapen breddats. Till detta ska även inkludera hans engagemang i Klintforsåns nedre fiskevårdsområde vilket är fiskevårdsföreningen som förvaltar fisket i Varuträsket, Klinttjärnen, Västra Lillträsket samt stora delar av Klintforsån.

Förutom att ha en fin dag på sjön är dagens mål att fånga en storabborre. Planen är att först fiska mört med maggot på kroken. Sedan ska mörten användas som agn när de stora abborrarna ska fångas, berättar Tomaz. 

Med hjälp av en gps-enhet styr han båten rakt mot en näst intill osynlig gräsbank, en plats som han tidigare har fångat mycket mört på. Väl framme är My först ut med kroken, fem sekunder senare drar hon upp dagens första mört. Sedan drar hon upp mörtar och småabborrar på löpande band. Även lillasyster Miranda får några napp, men nöjer sig snabbt med att vara den som servar de andra i båten med maggot. Tomaz har fullt upp med att hjälpa döttrarna med kroka av fisk, sätta på maggot samt trassla ut tjorviga revar.

När mörtfisket är avslutat går fiskarna i båten över till att fånga abborre – storabborre. När flötet dras ner under ytan manar Tomas till lugn.

 – Vänta med att dra upp tills fisken hinner ta betet ordentligt, säger han.

Taktiken fungerar, en efter en dras abborrarna upp. Den ena större än den andra, men den riktigt stora abborren låter vänta på sig. Plötsligt händer det, My får något stort på kroken. 

 – Jag får ont i handen, säger My när hon med kraftigt böjt spö drar in fisken mot båten.

Med hjälp av pappa Tomaz håvas fångsten in, en riktigt fin abborre. Efter vägning konstaterar han att fiskens vikt är 1,02 kilo.

 – Snyggt jobbat, utropar en stolt Tomaz till My som skiner i kapp med solen. 

Utan tvekan är My dagens storfiskare, hon har inte bara fått dagens största fisk utan även dagens första och sista fisk. Men alla i båten är nöjda: Tomaz är nöjd över att döttrarna har fått en fin dag, Miranda är nöjd över att ha fått åka båt, My är nöjd över den lyckade fångsten och undertecknad är nöjd över ett lyckat fiskereportage. Med andra ord; en bra fiskedag är till ända.

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!