Skellefteå kommun vill satsa på självkörande bussar – här föreslås de köra

Det är fullt möjligt att satsa på självkörande bussar på landsbygden, visar en förstudie. Nu ansöks om pengar till ett årslångt pilotprojekt i Varuträsk.

Snart kan Varuträsk få förarlösa bussar. Bilden är från ett projekt i Kista där en linje med självkörande bussar invigdes ifjol.

Snart kan Varuträsk få förarlösa bussar. Bilden är från ett projekt i Kista där en linje med självkörande bussar invigdes ifjol.

Foto: Marko Säävälä /TT

Varuträsk2019-04-23 14:34
undefined
Snart kan Varuträsk få förarlösa bussar. Bilden är från ett projekt i Kista där en linje med självkörande bussar invigdes ifjol.

– Självkörande bussar har inte testats utanför stadstrafik än, det gör den här satsningen till något helt nytt, säger Lorents Burman (S).

– Det är jättespännande, vi vill gärna vara med och testa ny teknik som på sikt kan få betydelse för kommuninvånarna, säger Agneta Hansson (V).

Ett komplement

I projektet Rullande bussar har kommunen tillsammans med bland andra Ramböll och Skellefteå Buss utrett möjligheterna att införa självkörande bussar på landsbygden som ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken.

Kommunens vision: Självkörande bussar på landsbygden – ”Har stor potential”

Och förstudien visar att det är möjligt. Platsen som valts ut för den ett år långa testverksamheten är Varuträsk. Ramböll ska projektleda och tillsammans med Skellefteå Kraft och Skellefteå Buss har man nu påbörjat jakten på finansiärer, exempelvis Trafikverket och Vinnova.

Rullande väntrum

Bakgrunden är utmaningen att på ett ekonomiskt försvarbart sätt erbjuda all den kollektivtrafik som behövs på landsbygden. Småbussar utan förare ses som en lösning. Utöver den rullande busskurens funktion, skulle den också fungera som just ett varmt, säkert och tryggt väntrum med exempelvis wifi, framgår av handlingarna.

Man skulle ju kunna tänka sig alltifrån en badbuss till Boviken till en turistbuss till Bjuröklubb.

Att valet föll på just Varuträsk med 400 invånare har bland annat att göra med att orten riskerar att förlora linjesträckningen genom byn. Den rullande busskuren skulle hämta upp folk i Varuträsk och transportera dem till väg 95 där regionbusslinjerna passerar.

Om det fungerar i Varuträsk – vilka orter står på tur?

– Det är för tidigt att säga än, det finns många utmaningar som ska utredas, exempelvis hur bussarna reagerar på landsbygdens vinterväglag och var laddstationer kan placeras, säger Andreas Löwenhöök (M).

Agneta Hansson berättar att politikerna främst diskuterat vilka vinster de ser med satsningen.

– En stor del handlar om miljöfrågan, men det är också ett värde i att vara med utveckla själva tekniken, säger hon.

Lorenst Burman ser flera möjliga användningsområden på sikt. Dels platser som i likhet med Varuträsk saknar viss linjesträckning idag, men även annat.

– Man skulle ju kunna tänka sig alltifrån en badbuss till Boviken till en turistbuss till Bjuröklubb, säger han.

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår nu att kommunen deltar i projektansökan till Trafikverket och Vinnova, samt medfinansierar projektet med 1,9 miljoner kronor. Totalt beräknas projektet kosta cirka 14 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!