Världsmedia vallfärdar till Vintersimmet: ”Mer känt utomlands än i Sverige”

Världspressen fortsätter att förundras av Vintersimmet i Skellefteå. I år skickar CNN inte bara ett utan två tv-team till tävlingen, som i år utökar sina grenar.

22 januari 2018 23:16

The Guardian har besökt Skellefteå tre år i rad, BBC har bevakat tävlingen, den har uppmärksammats i sex helsidor i Dagens Nyheter och en hel dokumentär har visats i fransk tv.

Det internationella intresset för Vintersimmet, som den 17 februari anordnas för sjunde gången, verkar inte sakta ned i år.

Tyska ZDF och ARD har bokat sina flygbiljetter, franska giganten Le Monde kommer och flera andra internationella medier har visat intresse.

– Vi är mer internationellt kända än vad vi är i Sverige. Egentligen vet till och med Skellefteborna ganska lite om vad vi sysslar med, säger Jarkko Enqvist, projektledare, föreningen Mörkrets och kylans glada vänner.

Att en av världens största nyhetskanaler kommer hit känns stort.

– Det är riktigt kul. CNN har hört talas om att Skellefteå är centrum för vintersim. Då ska man komma ihåg att vi är en ganska liten förening med en liten tävling, säger Lars Westerlund, ordförande.

Själva simtävlingarna genomgår ett antal förändringar i år.

– Vi har fler grenar. De internationella simmarna slåss för att vinna världscupen och då har vi fått synpunkter om att det är för få grenar. De vill kunna ta många poäng, säger Lars Westerlund.

– Det är första gången vi kör fjärilssim. Det är lite knepigt eftersom man är helt under vattnet, annars har du alltid huvudet ovan vattnet, säger Jarkko Enqvist

200-meterssträckan har halverats av säkerhetsskäl.

– Det är för långt, kallt och strömt. Vi såg att många fick kämpa hårt förra året. 200 meter är nästan lite farligt under de förhållanden som gäller. Det slipper vi nu, säger Lars Westerlund, som också hoppas på ett nytt moment under årets öppningsceremoni.

Norran kommer precis som tidigare år att direktsända stafetterna på norran.se den 17 februari.

 

CNN har hört talas om att Skellefteå är centrum för vintersim. Då ska man komma ihåg att vi är en ganska liten förening med en liten tävling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Åhlund

Ämnen du kan följa