”Vi ska leva det bästa livet”

”Så vill jag också ha det, är den inte underbar?” Hon bläddrar fram bilden på ett par äldre kvinnor i morgonrock, med hårinpackning. ”Eller hon i badkaret, med ett glas rött i handen!”

25 november 2014 07:00

Ejja Häman Aktell, Skellefteås nya äldreomsorgschef bläddrar i Äldreboken av Jan Bårnestigh och Håkan Olsén, socialchef respektive fotograf, som gjort en fotobok tillsammans.

Ejja har jobbat i snart två månader nu. Men är inte främmande för stan, hon är uppvuxen här. Och nu är hon ansvarig för en fråga som engagerar många, äldreomsorgen.

Att området väcker känslor, är kanske inte så konstigt. Det är en av kommunens största arbetsgivare, och alla ska vi bli gamla.

Nyligen har hemtjänsten i kommunen larmat om pressade scheman, och hur det påverkar äldre och personal.

Är det tryggt att bli gammal i Skellefteå?

– Ja, det tror jag. Jag skulle älska att bli gammal här. Visst finns det utmaningar, men de finns överallt. Vi får en äldre befolkning, och har begränsade resurser som ska räcka till alla.

Men det är mycket som utvecklas snabbt nu, exempelvis tekniken, fortsätter hon. Skellefteå gör mycket bra, tycker hon.

– Jag har en ledstjärna, det är att vi ska leva livet hela livet, det bästa möjliga. De allra flesta vill känna trygghet och ha kvar sitt självbestämmande. När vi utvecklar ska den tanken styra.

Hon kommer närmast från Sveriges kommuner och landsting, SKL där hon varit projektledare för ”Bättre liv för äldre sjuka.” Ett projekt där fokus legat på de 305 000 mest sjuka äldre och hur deras livsförhållanden kan förbättras. Man har bland annat upprättat mätbara mål och följt upp dessa via nationella kvalitetsregister.

Som äldreomsorgschef har hon bland annat börjat jobba med en ganska knepig fråga: De äldre som blir kvar för länge på sjukhus, i väntan på exempelvis hemtjänst.

Det har redan gett resultat, vilket Norran berättade om i fredags.

– Här finns fortfarande mycket att göra, men jag tror delvis att det handlar om att bestämma sig för något, sätta upp tydliga mål och köra. Hittills verkar folk tycka att jag har kloka idéer.

Ejja Häman-Aktell

Äldreomsorgschef i Skellefteå. 50 år. Bor i Kåge med man och två tonårsbarn. Har ytterligare två utflugna barn, samt två barnbarn. Uppvuxen i Sjungande Dalen. I grunden sjuksköterska. Kommer närmast från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion