Västerbotten bäst i landet på MS-vård

Stora skillnader mellan län, visar ny rapport. Västerbotten är överlägset bäst med 100-procentig andel av patienter som får bromsmediciner.

16 maj 2015 16:45

Personer som har fått sjukdomen MS kan inte vänta.

Trots det finns det stora skillnader mellan Sveriges län när det kommer till MS-vård, diagnostiseringar, väntetider och mediciner. Det visar en ny rapport från Neuroförbundet.

- Snabb diagnos, tidigt insatt behandling och regelbundna uppföljningar hos neurolog med magnetkameraundersökningar gör att många MS-sjuka kan arbeta och leva vanliga liv, istället för att drabbas av betydande funktionsnedsättningar. Men i dag fungerar tyvärr inte vårdkedjan vid MS, säger Lise Lidbäck förbundsordförande Neuroförbundet, i ett pressmeddelande.

Sticker ut

Västerbottens läns landsting sticker ut på ett positivt sätt. Det är det enda länet i landet som når upp målet med att 75 procent av personer med skovvis MS ska behandlas med bromsmediciner.

Inte nog med det - 100 procent av västerbottningarna får, enligt Neuroförbundet, rätt behandling.

Norrbotten är bland de sämsta i klassen med endast 40 procent.

- Skillnaderna i MS-vården mellan olika delar av landet är helt oacceptabla. Bra neurosjukvård tillsammans med arbetslivsinriktad rehabilitering bidrar bland annat till att en större andel av MS-patienterna kan arbeta. Bristerna inom MS-vården innebär ett onödigt lidande och ett onödigt slöseri med våra gemensamma resurser, säger Lise Lidbäck.

Lång väntetid

Andra fynd i rapporten är att endast 35 procent av Sveriges MS-patienter får vård inom rekommenderade tre månader och att endast 56 procent av patienter får träffa en neurolog årligen.

Rapporten bygger på registerdata.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Åhlund