Vaccinerade hans döda mamma – två gånger

Lennart Jonssons mamma gick bort i maj 2013. Sedan dess har hon vaccinerats för influensa två gånger, enligt landstinget.

7 januari 2016 17:30

Hösten 2014 kom plötsligt en faktura från landstinget som ville ha betalt av mamman för en influensavaccination.

– Jag ringde till det nummer som stod på fakturan och berättade att hon var avliden. Jag frågade om de gräver upp lik och vaccinerade dem. De bad om ursäkt och lovade då att åtgärda detta, säger Lennart Jonsson.

Fakturerad igen

Men strax före jul i år var det dags igen. Lennart Jonsson hade hand om mammans ekonomi tidigare och ännu en faktura på 60 kronor för influensavaccination damp ned i hans brevlåda.

Lennart Jonsson anser att det, förutom att hon påstås ha vaccinerats som avliden, finns fler märkligheter i fakturan.

– Det står inte när vaccinationen ska ha utförts och det är konstigt att man inte har uppdaterat sina listor så långt efter att en person avlidit. Jag är själv informatör och vet hur strikt det är när det gäller adresslistor. Hon borde inte längre finnas med i rullorna, säger han.

Genom att gå ut med sin berättelse i Norran hoppas han att landstinget ska få ordning på saken.

– Jag vill inte att det här händer för fler. Vem vet, kanske är det här inte det enda exemplet där en avliden har fakturerats, säger han.

Lennart Jonsson berättar att mamman bodde på äldreboende sista åren och gick hos en privatläkare, men fakturan hänvisar till Erikslids hälsocentral.

Felaktiga listor

Enligt Carola Degerman, verksamhetschef vid hälsocentralen, beror felet på den mänskliga faktorn. Det är kommunens sjuksköterskor som sköter vaccineringen på äldreboendena. De har lämnat in listor på patienterna till hälsocentralen som sköter faktureringen och där har Lennart Jonssons mammas personnummer funnits kvar. Någon annan person har fått mammans vaccinationsspruta.

– Men inget har blivit fel i någon journal, betonar Carola Degerman, som inte känner till något liknande fall sedan tidigare.

– Att detta skedde förra året också har inte kommit till vår kännedom tidigare. Annars hade vi kunnat rätta till det. Det vi gör nu är att kontakta boendechefen på äldreboendet och ber dem kvalitetssäkra listorna de skickar till oss, tillägger hon.

Jag frågade om de gräver upp lik och vaccinerade dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Andersson