Utbrott av kikhosta i Västerbotten

Hittills i år har 24 fall av kikhosta bekräftats i Västerbotten. Det är lika många som under hela föregående år och fler väntas insjukna.

26 augusti 2019 07:32

P4 Västerbotten uppger att en fjärdedel av de drabbade är under 15 år och enligt Region Västerbotten finns flest fall i de kustnära kommunerna.

Kikhosta klassas som en barnsjukdom, men även vuxna kan drabbas av sjukdomen som medför en lång och intensiv hosta.

Då den börjar som en helt vanlig förkylning kan den vara svår att upptäcka och för de flesta går kikhostan över av sig själv, men för barn yngre än ett år kan infektionen bli allvarlig och kräva sjukhusvård.

I fjol bekräftades totalt 24 fall av kikhosta i Västerbotten, en siffra som redan nu passerats för 2019. 2017 anmäldes bara 13 fall.

– Vi kan väl bedöma det som ett pågående utbrott av kikhosta eftersom det är så pass många fler fall i år än det var senaste åren vid den här tidpunkten på året”, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, till P4 Västerbotten .

Hon säger att sjukdomen kan vara väldigt farlig för spädbarn och barn med kroniska sjukdomar och smittskyddsenheten har därför gått ut med rekommendationer till vårdgivare i länet om skärpt uppmärksamhet kring kikhosta.

Vad ökningen beror på är svår att säga, då vaccinationsgraden hos barnen i Västerbotten är god både bland in- och utrikesfödda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elisabeth Eriksson

Ämnen du kan följa