Polis utreder ett tredje brott i Fallet Emmy

En tredje förundersökning har inletts gällande Fallet Emmy. Den här gången har en socialsekreterare vid Piteå kommun polisanmälts. ”De lurar och ljuger för barnet”, säger anmälaren till Norran.

7 augusti 2019 18:30

Norran har tidigare berättat om en förundersökning gällande en socialtjänsthandläggare som misstänks för tjänstefel efter att handgripligen ha försökt ta Emmy från familjehemsmamman.

Kort därefter polisanmäldes familjehemsföräldrarna av Emmys pappa gällande egenmäktighet med barn. Det efter att ha sökt vård för barnet vid Norrlands universitetssjukhus trots att de var uppsagda som familjehem.

Efter Norrans senaste artikel, där tio timmars inspelade samtal bland annat visar hur Piteå kommuns handläggare ljuger för Emmy, har ytterligare en förundersökning inletts. Det gäller en socialsekreterare som ska ha ljugit för barnet om att hon ska få träffa sina familjehemsföräldrar igen, men hon har inte fått det efter snart tre månader.

– Det gäller en polisanmälan om tjänstefel. Vi har inte hunnit hålla några förhör. Mer uppgifter än så vill jag inte lämna ut, säger Marie Kristiansson vid Skelleftepolisen.

”Ska inte ljuga”

Det är en anhörig till familjehemmet som står bakom anmälan. Norran har talat med personen som hänvisar till familjebalken, där det står att barn har rätt till sina närstående. Anmälaren menar att det i det här fallet har varit familjehemmet.

– Jag ser svart på vitt i Norrans artikel hur en kommunal socialsekreteraren lurar och ljuger för ett barn. Att hon snart ska få träffa familjehemsföräldrarna igen. Det är ju inte sant. En socialsekreterare ska inte ljuga, så det är tjänstefel, säger anmälaren.

Fredrik Sjömark, socialchef vid Piteå kommun, säger att han inte har någon kännedom om en sådan förundersökning. Han poängterar att även om han hade det så vill han inte kommentera hur Piteå kommun ser på saken.

– Oavsett vilket ärende det gäller, om det pågår en förundersökning mot någon anställd inom socialtjänsten så är det inte något som vi kommenterar. Då är det en utredning som polisen får bedriva och om det är något som vi ska ha del i så är det polisens sak att kontakta oss, säger han.

”Ett känsligt ärende”

Marie Kristiansson berättar att förundersökningen är i sin linda och att anmälaren och andra inblandade tids nog ska höras.

– Det har inte hunnits med än så länge, men det kommer att hanteras.

Rubriceras brottsmisstanken som tjänstefel eller grovt tjänstefel?

– Tjänstefel. Men i samma brottskod är det inkluderat grovt tjänstefel, så det finns en kod för det. Men vi utreder det som tjänstefel.

Utreds det här av Skelleftepolisen eller kan det komma att flyttas till Pitepolisen?

– Det är oklart. Det finns ju fler anmälningar upprättade om det här. Just nu handlägger vi samtliga här, men vi får se var den slutliga handläggningen kommer att ske.

Vad har hänt gällande de övriga två utredningarna?

– Stina Westman är åklagare i de andra ärendena, jag lämnar frågorna till henne. Jag förstår att det är ett känsligt ärende med stort allmänintresse, men vi kan inte lämna ut mer uppgifter just nu. Vi får se var det här landar, säger Marie Kristiansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Åhlund

Ämnen du kan följa