Kritik mot att Islamiska föreningen får bidrag: ”Politiker har ett ansvar att ta reda på fakta”

Islamiska föreningen i Västerbotten beviljas folkhälsobidrag trots samröre med en kontroversiell Imam. Kommunpolitikern Shervin Ahmadzadeh (L) är starkt kritisk till beslutet.

10 januari 2019 17:00

– Det är beklagligt att skattepengar går till en förening som jobbar aktivt mot värderingar för jämställdhet och jämlikhet, säger han.

Föreningar får pengar till satsningar på folkhälsan

Islamiska föreningen ansökte om ett bidrag på 150 000 kronor. Enligt det första förslaget skulle de beviljas 15 000 kronor. Men summan höjdes med 10 000 kronor i samverkansnämnden.

”Vi fick information om att föreläsaren varit där”

Kontroversiell

Imamen Abu Muadh talade i Umeå i mars 2018, inbjuden av Islamiska föreningen. Enligt uppgifter i flera medier, bland annat SVT:s Uppdrag granskning, företräder han en radikal tolkning av Islam. Han har flera gånger uppmärksammats för sina kontroversiella uttalanden; exempelvis är han positiv till martyrskap.

Shervin Ahmadzdeh tycker det är dubbelmoral att prata om vikten att främja mångfald samtidigt som man ger pengar till en förening som inte gör det. Han tycker att politikerna borde ha gjort lite research på föreningarna som de beviljade bidrag till.

– Det krävs ingen grävande journalistik för att göra det. En google-sökning kan man väl kräva. Skulle man låna pengar på bank går man igenom allt. Politikerna har ett ansvar att ta reda på fakta själva, säger han.

Han tillägger:

– Det här är inte kritik mot islam, men de här problemen finns. Jag vet inte varför politikerna inte kollar, kanske beror det på en beröringsskräck, säger Shervin Ahmadzdeh.

Vägrar svara på demokratifråga

Enligt ansökan planerar Islamiska föreningen åtta temadagar med fokus på psykisk ohälsa bland unga. Temadagarna ska vara öppna för alla, män som kvinnor och oavsett etnicitet eller religion. Varje temadag gästas av en föreläsare från en annan stad eller ett annat land.

Talaren Abu Muadh, som alltså tidigare bjudits in av föreningen, säger i klipp bland annat att troende muslimer inte kan vara vän med icketroende och att man bör undvika nyhetsinslag på teve eftersom de kvinnliga nyhetsuppläsarna bara är där för att de är snygga. I en intervju med Hallandsposten får Abu Muadh frågan om han är för demokrati. Det vägrar han svara på.

Mohammed Hammoud är ordförande i Islamiska föreningen i Västerbotten.

Hur ni ser på imamen Abu Muadh och kritiken mot honom?

– Ja, jag har hört mycket om hans åsikter, men det vi bjöd in honom för att tala om handlade inte det utan om något helt annat. Man behöver inte stå bakom allt en talare står för, precis som du inte behöver stå för allt Norran skriver.

Kan ni tänka er att bjuda in honom igen?

– Det vet jag faktiskt inte, säger Mohammad Hammoud.

Ett krav för att få bidrag är att evenemangen inte utesluter någon på grund av kön eller etnicitet.

Är dessa temadagar öppna för både tjejer och killar?

– Ja, alla våra aktiviteter är öppna för alla, säger han.

Norran blir senare uppringd av föreningens sekreterare, Mohannad Hammoud, som enligt honom håller i mediekontakter.

Hur ser ni på kritiken att er förening skulle jobba mot demokratiska värderingar?

– Jag hänvisar till en artikel i VK där vi redan svarat på frågor om det här.

Våra läsare ska teckna prenumeration på VK för att få svar från dig?

– De kan gå till biblioteket, det brukar jag själv göra.

Det framstår inte som särskilt demokratiskt att vägra svara på frågor?

– Jag vägrar inte, jag har svarat i en annan artikel.

Mohannad Hammoud säger sig nu garantera att alla talare som bjuds in framöver kommer att stå för en demokratiskt samhällssyn.

Är du självkritiskt till att ni bjöd in en talare tidigare som inte tycks göra det?

– Jag tänker inte svara på det, säger Mohannad Hammoud.

Norran söker via moskén i Halmstad en kommentar från Abu Muadh, men har ännu inte lyckats nå honom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa