Därför ökar livmoderhalscancer igen: Nu uppmanas kvinnor att ta sina cellprov – ”Det räddar liv”

De senaste åren har livmoderhalscancer ökat i hela landet – trots att kvinnorna uppvisat normala cellprov. Nu vet man varför – laboratoriernas analyser har försämrats. ”Vi ska ändra screeningen så att den blir säkrare”, säger Lena Silfverdal, överläkare vid NUS.

Lena Silfverdal, överläkare och gynekolog på kvinnokliniken vid NUS.

Lena Silfverdal, överläkare och gynekolog på kvinnokliniken vid NUS.

Foto: Anna Selberg Jonasson/Regionalt Cancercentrum

Skellefteå/Västerbotten2019-04-08 06:15
undefined
I veckan uppmärksammar regionen vikten av att kvinnor tar sina cellprov då de kallas.

Jämfört med 1970-talet uppstår bara häften så många fall av livmoderhalscancer. Men för cirka fem år sedan vände plötsligt kurvan. Det är idag cirka 550 fall per år, vilket är en ökning med hundra fall sedan år 2014. Förändringen har konstaterats via statistik från Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevention.

Ökning i hela landet

Ökningen syns i hela landet, även om den är störst i sju regioner. Västerbotten är inte en av dem.

– Det finns en ökning även i norr, men Västerbotten och Jämtland ligger fortfarande bland de lägsta i landet gällande cervixcancerincidens, berättar Lena Silfverdal, överläkare och gynekolog på kvinnokliniken vid NUS.

För ett mellanstort landsting innebär ökningen cirka tre fler fall per år. Dödligheten har dock inte ökat.

En förklaring skulle kunna vara att det skett en stor generationsväxling de senaste åren, där personer med mycket erfarenhet successivt försvunnit.

Men det är fortfarande oroväckande, fortsätter Lena Silferdal. Framförallt eftersom kvinnorna uppvisat normala prover. Av den orsaken genomfördes en utförlig granskning av samtliga normala prover, där kvinnor ändå har utvecklat cancer. Granskningen blev nyligen klar. Den visar att andelen omgranskade prover som uppgraderats från ”normal” till ”avvikande” har ökat. Det vill säga – det har blivit vanligare att laboratorierna missar förändringar.

– Av någon anledning har alltså analyserna försämrats, varför finns det inga svar på ännu. Men det pågår ett arbete för tillfället där samtliga laboratorier är ålagda att se över sina rutiner, säger Lena Silfverdal.

Finns det några hypoteser?

– En förklaring skulle kunna vara att det skett en stor generationsväxling de senaste åren, där personer med mycket erfarenhet successivt försvunnit, säger hon.

undefined
Lena Silfverdal, överläkare och gynekolog på kvinnokliniken vid NUS.

Testet ska förbättras

Region Västerbotten ska nu skynda på en process där screeningförfarandet förändras. Planen är att införa Socialstyrelsens rekommendation om att övergå till en HPV-baserad screening. Det innebär att kvinnor över 30 år först screenas med analys för HPV istället för cytologi, det vill säga undersökning av cellerna i mikroskop.

– Blir HPV-provet positivt utförs även cytologisk analys, och om avvikelser syns utreds kvinnan. Om avvikelser inte syns följer man upp med ett nytt prov efter en tid för att se om HPV-viruset finns kvar. Den analysen är känsligare för att identifiera riskfall och kommer att ge en mycket större säkerhet.

Varför utreds inte alla som uppvisar positivt HPV-virus direkt?

– Eftersom de flesta läker ut sin HPV-infektion, och det är bara hos de kvinnor som har kvar viruset som det finns en risk att utveckla cancer, säger Lena Silfverdal.

Vad säger du till kvinnor som oroar sig över att provet ska missa förändringar?

– Innan den uppmärksammade försämringen av analyserna minskade risken för att drabbas med 90 procent. Idag minskar risken med 88 procent. Det är fortfarande ett jättestarkt skydd att ta sina cellprover, säger hon.

undefined

Uppmanar kvinnor att komma

På måndag inleds Cellprovsveckan i norra Västerbotten. I södra delen av länet genomförs veckan först i maj. Det handlar om en landsomfattande kampanj för att påminna kvinnor om vikten att ta sina gynekologiska cellprov.

– Det tar bara några minuter och gör inte ont. Men det räddar bokstavligt talat liv, säger barnmorskan Anna-Carin Johansson som arbetar med gynekologisk cellprovstagning på barnmorskemottagningen i Skellefteå.

Kvinnor mellan 23 och 64 år kallas regelbundet till provtagningen som sedan årsskiftet 2018 är gratis för alla åldrar. Tidigare fick kvinnor över 28 år betala en avgift för testet. Bakgrunden till förändringen var ett regeringsbeslut som syftade till att få fler att ta proverna.

Fler kommer

Det fick också positiva effekter: ”Vi har smockfulla mottagningar och färre avbokningar” berättade Anna-Carin Johansson några månader efter att avgiften hade slopats.

Det kan finnas en rädsla för att cellförändringar ska upptäckas, men det också därför det är viktigt att ta cellproven. När dessa hittas tidigt är de också lättare att behandla.

Tendensen håller i sig, säger hon idag.

– Ja, vi upplever att hörsamheten har ökat generellt bland dem som kallas till provtagning.

Yngre kvinnor har varit slarvigast med att komma. De tror ibland felaktigt att de redan har ett skydd via vaccinet mot humant papillomvirus, fortsätter Anna-Carin Johansson.

– Men vaccinet skyddar bara mot de vanligaste virusformerna, det är inte ett heltäckande skydd, säger hon.

Vad säger du till kvinnor som känner oro inför provtagningen?

– Det kan finnas en rädsla för att cellförändringar ska upptäckas, men det därför det är viktigt att ta cellproven. När förändringar hittas tidigt är de också lättare att behandla, säger hon.

Under onsdagseftermiddagen finns också möjlighet till dropin-tider för provtagning på barnmorskemottagningen. Dropin gäller dock endast upp till 64 års ålder och för den som inte kan komma på sin inbokade tid.

Rusning till gynstolen då avgift slopasUnga struntar i landstingets kallelse: ”Tror att det inte behövs om de vaccinerat sig, vilket är fel”Var tredje dag dör en kvinna i Sverige av livmoderhalscancer
Gynekologiska cellprov

Det gynekologiska cellprovet tas från livmodertappen. Ofta används en mjuk borste och det tar bara någon minut.

Provet tas för att upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer om det inte behandlas.

De flesta cellförändringar är lättare förändringar som läker av sig själva. De behöver inte alltid tas bort. Om de måste tas bort, finns dock ingen anledning till oro. Desto tidigare det upptäcks, desto bättre är möjligheten att behandla innan det utvecklas till cancer.

Provsvaret brukar komma inom sex veckor, men kan ibland dröja lite längre.

Cirka 70 procent av all livmoderhalscancer orsakas av viruset humant papillomvirus, HPV.

Flickor i årskurs fem eller sex erbjuds kostnadsfri vaccination mot viruset. Men även om du vaccinerat dig är det viktigt att ta cellproven eftersom vaccin och kondom inte ger ett heltäckande skydd mot livmoderhalscancer.

Källa: Region Västerbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!