BUP på plats i efterlängtade lokaler i Ursviken

Efter åratal av sjuka hus-problem och tillfälliga evakueringslokaler har barn- och ungdomspsykiatrin i Skellefteå fått ett nytt, efterlängtat hem. ”Vi har haft det tufft länge, nu känns det fantastiskt”, säger Erika Bergmark, avdelningschef.

26 augusti 2019 18:00

BUP har varit igång i de nya lokalerna vid hälsocentralen i Ursviken sedan två veckor tillbaka. Under måndagen var det invigning, med både politiker, personal och verksamhetschef på plats.

”Enorm förbättring”

Det går inte att ta miste på personalens lättnad över att flytten äntligen skett. BUP har inte bara lidit av långvariga sjuka hus-problem, där en stor del av personalstyrkan drabbats av besvär. De har även haft stora behov av mer verksamhetsanpassade lokaler.

– Det har vi nu och det är en enorm förbättring. Lokalerna har renoverats efter våra behov, vilket underlättar för både oss och patienterna, säger Erika Bergmark.

Bättre säkerhet

De nya lokalerna är på cirka tusen kvadratmeter. Här finns alltifrån en ny reception, något de tidigare saknat. Ett nytt väntrum, ett testrum och sekretessdörrar. Det saknades också förr.

– Tidigare låg samtalsrum i direkt anslutning till väntrum, det var långt ifrån optimalt. Och säkerheten är nu genomgående högre, både i reception och i lokalerna som helhet, fortsätter Erika Bergmark.

Här finns också ett videokonferenscenter. Något som nyttjas dels till personalmöten, men också i kontakt med patienter.

Era sjuka hus-problem går minst tio år tillbaka i tiden. Hur skulle du beskriva den tiden?

– Det har varit jättetufft, hälften av personalstyrkan har ju lidit av symptom. Men alla är så lojala och har jobbat extremt hårt fastän man mått dåligt. Det är ju främst luftrörsproblem, hudutslag och trötthet det handlat om.

Hur mår ni här?

– Det är ju nya lokaler, och då kan man alltid känna av en del i början. Men jag är ju en av de drabbade, som utvecklat astma. Jag känner hittills ingenting här, säger Erika Bergmark.

Peter Olofsson (S) regionråd, passade på att berömma personalen.

– De gör redan ett enormt bra arbete som vi kan vara stolta över, och nu får de förutsättningar att göra det ännu bättre, säger han.

Flyttkarusell

I snart ett år har BUP varit evakuerade till hus 207 på lasarettsområdet, före detta patienthotellet. I och med flytten faller också en viktig pusselbit på plats i den flyttkarusell som sjuka hus-problemen fört med sig. I 207:an har ska hörcentralen flytta in, vilket gör av byggnad 110 kan tömmas helt. Vilket är ett måste. Huset ska enligt beslut från Arbetsmiljöverket vara tömt den 31 augusti, annars riskerar regionen ett vite på fem miljoner kronor.

Hur ligger ni till nu?

– Det pågår en flyttkarusell, tyvärr är det så. Men vi har inget val. Vi måste rusta våra sjukhus nu, det kan inte vänta och vi kan inte stänga verksamhet medan reparationer pågår, vilket också är en utmaning, säger Peter Olofsson.

Skellefteå lasaretts sjuka hus: Arbetsmiljöverket hotar med ytterligare fem miljoner kronor i viteSkellefteå lasaretts sjuka hus: Regionen trotsar Arbetsmiljöverkets förbud – riskerar miljonvite Psykiatricentrum i Skellefteå: Måste hitta nya lokaler till sommaren – annars väntar miljonviteLandstinget riskerar vite på en miljon kronor: ”Ett tecken på hur allvarligt det är”Barn med psykisk ohälsa ska stöttas bättreRegionfullmäktige: Debatt om köer till BUP – ”Att de är nöjda känns upprörande” Skyddsombudet har varslat om skyddsstopp
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Petersson

Ämnen du kan följa