Det var klockan 18.05 på fredagskvällen som larmet om en brand i ett flerfamiljshus i Vännäs tätort inkom.
– Vi fick in ett larm från en granne om rökutveckling i trapphuset, de såg rök komma ut från en lägenhetsdörr, säger Jon Godhe, insatsledare vid räddningstjänsten i Umeå, till Västerbottens-Kuriren.
Enheter från både räddningstjänsten i Vännäs och Umeå larmades till platsen. Styrkan från Vännäs var först på plats. Vid cirka 18.45 påträffades en person, en man i 55-årsåldern, avliden inne i lägenheten.
– Vännäs åker fram på plats och konstaterar att det är en stumfylld lägenhet, det innebär att det är rök från golv till tak. Inom en kvart ungefär kan de ha gjort första rökdykningen. Kort inpå påträffar de första personen, säger Jon Godhe.
Livräddande åtgärder i form av HLR, hjärt-lungräddning, påbörjades men mannens liv gick inte att rädda. Därefter fortsatte arbetet med att genomsöka lägenheten och först en timme senare, klockan 19.45, påträffades en skadad kvinna.
– Det blir ett litet glapp däremellan när de gör HLR och innan de fortsätter rökdykningen.
Varför tog det så lång tid innan nästa person hittades inne i lägenheten?
– När lägenheten är stumfylld med rök så finns det ingen sikt, det är sådana saker som komplicerar insatsen för vår del. Vi har mycket vi ska göra samtidigt och vi är bara en liten styrka.
Kvinnan, som är i 60-årsåldern, fördes till Norrlands universitetssjukhus i Umeå där hon på lördagen vårdades på intensivvårdsavdelning med livshotande skador.
Vad som orsakat branden är ännu okänt. Räddningstjänsten lyckades dock begränsa branden till den aktuella lägenheten.
– Det har brunnit ordentligt i lägenheten, men utifrån sett ser det ut som att det har gått bra. Vi har inte haft spridning in i konstruktionen, det är det man befarar när det blir lägenhetsbrasor. Däremot har det varit otroligt mycket rök där.
Polisen ska vidta utredningsåtgärder och har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Det finns i nuläget ingen misstänkt i ärendet. En teknisk undersökning av brandplatsen kommer att genomföras under kommande vecka.
Även räddningstjänsten ska göra en rapport efter dödsbranden.
– Det här är ju det värsta tänkbara scenariot som en brandman utsätts för. Det är aldrig roligt när det blir en sådan här utgång, men tyvärr är det en del av yrket, säger Jon Godhe.