Enligt polisen var ambulanspersonalen på plats vid 21-tiden för att hjälpa en patient. När de kom till adressen ska en annan person, en man, ha hotat dem med ett vapen.
Ambulanspersonalen lämnade bostaden och polisen jobbade med händelsen under kvällen och natten.
– Det har varit ett antal poliser inblandade i arbetet kring detta. Mer än två, kan jag säga, berättar polisens presstalesperson Marie Andersson.
Det ska inte ha rört sig om någon gisslansituation, men det tog ett par timmar innan patienten som behövde vård fick hjälp, förklarar Marie Andersson.
– Som jag förstår det kände personerna i bostaden varandra.
Polisens regionala insatsstyrka arbetade med insatsen eftersom det fanns uppgifter om vapenliknande föremål.
– Det stämmer. Insatsstyrkan, förhandlare, vanliga polispatruller och personal vid ledningscentralen har arbetat med det här, säger Marie Andersson.
Polisen kontrollerade föremålet som senare visade sig vara ett icke licenspliktigt luftvapen.
– Men det kan man inte veta på förhand och det är därför man har tagit det skarpt. Det är ingen som har kommit till fysisk skada i samband med hotet.
Mannen i bostaden greps och förhördes senare under tisdagen efter att han hade nyktrat till. Efter förhöret släpptes mannen på fri fot, men han är fortfarande misstänkt för grovt olaga hot.
Till en början var han även misstänkt för grovt vapenbrott, något som ändrades efter att polisen konstaterat att vapnet inte var licenspliktigt.
Angående händelsen berättar Lars-Åke Löfqvist, avdelningschef på ambulansen i Umeå samt ambulanschef i beredskap på Region Västerbotten, att det var två personer ur personalen som var på det aktuella ärendet.
– I samband med det så blir personalen hotad med pistolliknande föremål och måste fly fältet. Fysiskt är de oskadda men sen så blir man ju berörd både som kollega och som chef. Vi jobbar med personalen i dag och tar hand om varandra, säger han.
Personerna togs omedelbart ur tjänst efter händelsen. De ersattes senare av ny personal under natten.
– Så vi hade ambulanspersonal med under hela förloppet som var i beredskap för ytterligare händelser, säger Lars-Åke Löfqvist.
Hur vanligt är det att något sådant här inträffar?
– Vi upplever att hot mot ambulanspersonal ökar. Det är kanske mest verbala hot, så det är sällan som vi blir utsatta för vapenhot. Men det är inte första gången. Det finns de som har blivit hotade med knivar och liknande saker, men det vanligaste är ändå de verbala hoten, säger han och fortsätter:
– Det är någonting vi har med oss, men det är ingenting vi accepterar. Vi är där för att hjälpa folk och vårdpersonal ska känna sig trygga på arbetet. Så vi ser allvarligt på när det sker. Det ska inte förekomma.