Efter att ha lappats och lagats i åratal var simhallen i Malå i början av 2018 i så dåligt skick att kommunen beslutade att stänga den.
Sedan dess har skolbarnen skjutsats till Kristineberg för att lära sig simma. Men det har också gjort att skolan tvingats dra ned på antalet badlektioner, vilket i sin tur har lett till att simkunnigheten har minskat.
Det berättar Erik Lindblom, skolchef i Malå:
– Det är klart att vi kan köra och bada fler gånger. Men det tar tid, så det blir i så fall på bekostnad av andra ämnen.
Under de knappa fem åren som gått har simhallen varit upp på politikernas bord flera gånger. Men än har inga avgörande beslut fattats. Och nu är det hög tid för det, tycker Malåbon Adam Linder, som har skrivit ett öppet brev till kommunen.
Där beskriver han Malå som en kommun där det finns hopp, tro, driv, meningsfulla fritidsaktiviteter och en fantastisk vård, skola och omsorg.
Men något saknas, menar Adam Linder:
”Vad innebär det för ett samhälle som Malå att vara utan en simhall? Och nu pratar jag inte bara om på kort sikt. Tänk på lång sikt. Får våra barn rätt förutsättningar att lära sig simma? Ger vi föräldrar våra barn rätt förutsättningar?”, skriver han.
Det är också något som han har funderat på i sin roll som deltidsbrandman:
”Jag vill inte komma fram för sent till ett drunkningstillbud. Inte i Malå, inte nånstans.”
I brevet presenterar han sig bland annat som tvåbarnspappa, sambo, medborgare och företagare. Dessutom är han ordförande i Malå IF och i den rollen vill han vara med och bidra i den stora knäckfrågan – finansieringen av en ny simhall.
Adam Linder menar att det inte bara är en fråga för politikerna, utan att alla goda krafter måste hjälpas åt. Även om kommunen ska stå för merparten av pengarna och jobbet bör föreningslivet och näringslivet vara med och bidra.
– Vi vill bedriva verksamhet som idrottsförening och då finns det projektpengar att söka. Sedan tror och hoppas jag att näringslivet ställer upp. De behöver göra friskvårdssatsningar och för att klara kompetensförsörjningen måste Malå vara ett attraktivt ställe att bo på, säger han.
Hur viktig är den här frågan för Malå skulle du säga?
– Den största. Men det är också en fråga där folk verkar ha gett upp, säger Adam Linder, och fortsätter:
– På nästan fem års tid har man inte kommit så långt. Det är inte ens utrett om vi ska ha ett badhus eller inte och det finns inget konkret beslut och ingen tidsplan.
Han konstaterar att det under de här åren även har dykt upp andra stora saker som måste åtgärdas, till exempel skolköket.
– Om jag ska rikta någon kritik så är det kring framförhållningen. Hur kan man bli överraskad av att sånt dyker upp i den egna verksamheten?
– Man borde ha gjort en total inventering av beståndet och kommunicerat ut det till medborgarna: vi har det här framför oss, nu gäller det att prioritera.
De politiska partierna i Malå tycks också vara eniga om att det är en högt prioriterad fråga och att Malå kommer att få en ny simhall om de får vara med och bestämma.
”Det är en stor och viktig fråga för Malåborna med all rätt”, menar Börje Stenlund (ML), ”en prioriterad fråga för Liberalerna, den näst viktigaste frågan efter boendefrågan”, svarar Cecilia Festin Stenlund (L).
Samtidigt är de lika överens om att en ny simhall är en enorm investering för en liten kommun, och att finansieringen måste vara säkrad innan de går till beslut.
Lennart Gustavsson (V) tror att det blir nödvändigt med någon sorts stöd från annat håll:
”Staten bör på ett eller anat sätt bli inblandad. Vi ska också titta på de möjligheter som kan finnas i samarbeten mellan kommun, civil sektor och näringsliv”, svarar han.
Emil Högberg (C) tror också på ett sådant samarbete, och konstaterar att kommunen även står inför andra stora investeringar:
”Ett badhus är viktigt, men äldreomsorgen, skolan och Grytan är också viktiga.”
Vad gäller tidsplanen är det ingen av politikerna som tror att en ny simhall kommer att stå på plats under den kommande mandatperioden.
Däremot är de inställda på att ett beslut ska fattas då.
”Socialdemokraternas mål är att med den påbörjade badhusutredningen kommer det att fattas ett inriktningsbeslut under mandatperioden”, uppger Mikael Abrahamsson (S).