Uttalande om samer upprör

Sametinget kräver en ursäkt av Ungerns parlament efter uttalande – ”Prova själv att prova tillbringa några nätter med fem, för övrigt stupfulla samer”.

25 september 2018 18:38

Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Sametinget, det samiska folkets parlament, har reagerat på ett uttalande av Ungerns vice premiärminister om "stupfulla samer".

Det var i en film från det ungerska parlamentet som vice premiärministern, Zsolt Semjén, besvarar en fråga om hans jaktresor till norra Sverige. Semjén uppges säga att hans ”jaktresa” absolut inte var någon lyxresa och citeras enligt följande: "Prova själv att tillbringa några nätter med fem, för övrigt stupfulla samer”. Ledamöterna i parlamentet skrattar därefter åt hans uttalande.

”Förlöjligar en liten minoritet”

Sametingets ordförande Paulus Kuoljok och styrelseordförande Per-Olof Nutti kommenterar händelsen:

– Det är oförskämt av en hög politiker att förlöjliga en liten minoritet som samerna i Sverige. Zsolt Semjén försöker flytta fokus från den egentliga frågan; att han åkt på en mutresa och är polisanmäld för stöld av privat egendom, säger Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti.

Vid Sverigebesöket poserar Zsolt Semjén på bild på en ren, som tillhör en ung renskötare i Västerbotten. I Sverige är renar privat egendom och stölden har polisanmälts.

– I Sverige förekommer det inte jaktresor där man får jaga och skjuta renar. Det finns inga sådana jaktarrangörer, säger Paulus Kuoljok.

Förminskande och provocerande

Sametinget anser att uttrycket ”stupfulla samer” är förminskande och provocerande samt att det är djupt kränkande mot samer och ovärdiga ett parlament.

Istället för att göra sig lustig över att han blivit polisanmäld i ett annat land, borde vice premiärminister Zsolt Semjén ha förklarat sitt deltagande i resan och bett om ursäkt, uppger Sametinget i ett pressmeddelande.

Sametinget i Sverige kräver nu att Ungerns parlament ber det samiska folket om ursäkt för sitt opassande beteende.

Helena Forsgren//Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion