Förödelse efter Milton – flera döda i tornador

Milton drog in över västra Florida med vindar på upp emot 56 meter per sekund. Ovädret lämnade död och förödelse efter sig. Skadornas fulla omfattning är ännu oklara, men delstaten tycks ha klarat sig bättre än befarat. Flera har dock omkommit till följd av tornador.

Invånare undersöker förödelsen sedan en lyftkran fallit över ett hus i Tampa till följd av Miltons orkanvindar.

Invånare undersöker förödelsen sedan en lyftkran fallit över ett hus i Tampa till följd av Miltons orkanvindar.

Foto: Tampa Bay Times via AP/TT

USA2024-10-10 06:32

Den fruktade orkanen Milton har tagit sig över Florida och nått Atlanten. Längs vägen slog skyfall och stormvindar mot allt i dess färdväg. På flera håll är gator översvämmade och bilar sitter fast i vattenmassorna, som väntas fortsätta stiga. Träd och elledningar ligger nedrivna.

– Stormen var kraftig, men det blev tack och lov inte ett värstascenario, säger guvernör Ron DeSantis på en presskonferens under morgontimmarna, lokal tid.

Flera personer har omkommit i St Lucie på delstatens östkust, där kraftiga tornador svepte fram före Miltons ankomst.

– Det såg ut som att någon hade släppt en vikt från himlen och jämnat ett gäng hus med marken, säger ett ögonvittne i det hårt drabbade länet till lokaltidningen Treasure Coast Newspapers.

Ett hus såg ut som att det hade "slitits itu i mitten", uppger vittnet.

130 varningar

På vissa håll sitter människor fast i översvämningsdrabbade hus, rapporterar CNN. I bland annat Palm Beach har flera strandsatta räddats.

Milton nedgraderades stegvis på orkanskalan efter att ha dragit in över Floridas västkust på onsdagskvällen, lokal tid, som en trea på den femgradiga skalan.

Trots att stormens öga nu lämnat fastlandet varnar det nationella centrumet för orkan- och stormvarningar (NHC) för fortsatt hårda vindar och stora översvämningar. Floridaborna uppmanas vara försiktiga och undvika resande.

Över tre miljoner hushåll är flera timmar efter stormen fortsatt strömlösa. Enligt den federala beredskapsmyndigheten Fema tillbringade över 70 000 invånare natten i de skydd som myndigheterna upprättat, rapporterar BBC.

"Bilar lyftes"

Milton innebar inte bara ihållande hårda vindar och hällregn. Redan innan stormen nådde land kom upp emot 130 varningar för kraftiga tornador framknuffade av Milton. Det drabbade bland annat St Lucie på Atlantkusten, där invånarna togs på sängen av virvelvindarna.

Tromberna uppges ha förstört mängder av mobila hus i området.

– Bilar lyftes upp och vältes upp och ned, flyttades hundratals meter, säger sheriff Keith Pearson i St Lucie till CNN.

I Pasco county, norr om Tampa, meddelade räddningstjänsten att de pausade alla insatser till dess att det bedömdes säkert att återuppta dem. Även i Orlando tvingades räddningsarbetarna tillfälligt avbryta arbetet, rapporterar NBC News.

Vattennivåerna var redan extrema på flera håll i Florida efter orkanen Helene, som slog mot delstaten i slutet av september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!