Amerikansk veteran: Vi förstod inte Afghanistan

Laura Jedeed var 14 Är gammal och satt i skolbÀnken i en smÄstad i Colorado septembermorgonen 2001, dÄ de kapade planen kraschade in i World Trade Centers tvillingtorn.
–Chocken byttes snabbt mot ilska. Jag tĂ€nkte att vi mĂ„ste slĂ„ tillbaka, berĂ€ttar hon 20 Ă„r senare.Men vĂ€l pĂ„ plats i Afghanistan nĂ„gra Ă„r senare Ă€ndrades hennes uppfattning radikalt.

Laura Jedeed Àr numera mycket kritisk till USA:s militÀrinsats i Afghanistan. Hon Àr orolig för det afghanska folket sedan talibanerna tagit över igen men tycker att president Joe Biden gjort rÀtt som tagit tillbaka styrkorna.

Laura Jedeed Àr numera mycket kritisk till USA:s militÀrinsats i Afghanistan. Hon Àr orolig för det afghanska folket sedan talibanerna tagit över igen men tycker att president Joe Biden gjort rÀtt som tagit tillbaka styrkorna.

Foto: Jonas Cullberg/TT

USA2021-09-10 13:56

Liksom mÄnga amerikanska veteraner frÄn kriget i Afghanistan brottas Laura Jedeed med USA:s uttÄg ur landet och 20-Ärsdagen av 11 september-attackerna.

Under sommaren har hon följt talibanernas framfart i Afghanistan.

– Det Ă€r hemskt att tĂ€nka pĂ„ de kvinnor som nu mĂ„ste gĂ„ tillbaka till att sitta inlĂ„sta i sina hem. Och det Ă€r hemskt att vi inte fick ut mĂ„nga av de tolkar och andra som hjĂ€lpt oss. De kommer förmodligen att dö, sĂ€ger Laura Jedeed.

Hon tog sjÀlv vÀrvning direkt nÀr hon fyllde 18 Är. Laura Jedeeds far hade invandrat till USA frÄn Syrien pÄ 1970-talet och hon tog illa vid sig av hatiska kommentarer mot araber i skolan efter attackerna.

– Folk sa att de var onda barbarer som mĂ„ste krossas. En av anledningarna till att jag tog vĂ€rvning var nog att jag ville visa att jag var en av ”de goda”, sĂ€ger Laura Jedeed.

Jobbade med underrÀttelser

Hon landade i ett bergigt, torrt och stjÀrnklart Afghanistan 2008 och placerades i den östra delen av landet, nÀra grÀnsen till Pakistan. Hennes roll var att sammanstÀlla underrÀttelsematerial. En uppgift var att gÄ igenom gripna afghaners mobiltelefoner, men hon hittade oftast bara videosnuttar frÄn Bollywood-filmer.

– I nĂ€stan varje telefon fanns glada filmer med sjungande kvinnor, utan slöja.

Snart upplevde hon att nÄgot var fel i USA:s insats.

– Det blev tidigt tydligt att det var viktigt att förstĂ„ hur stammarna i östra Afghanistan var strukturerade. Men ingen visste, trots att kriget pĂ„gĂ„tt i sju Ă„r, sĂ€ger Laura Jedeed.

– Det var ett symtom pĂ„ en arrogans och pĂ„ att vi inte förstod landet.

Ville ge igen

Trots bristerna trodde hon pÄ kriget.

– Jag kĂ€nde att vi skulle kunna ge frihet till afghanerna och rĂ€ttigheter till kvinnorna. Men om jag ska vara helt Ă€rlig handlade mycket om att jag trodde pĂ„ idĂ©n att ge igen mot de som skadat oss och pĂ„ att göra Amerika sĂ€kert.

Under 2009 började dĂ„varande president Barack Obama kraftigt utöka antalet amerikanska trupper i Afghanistan. Men det rĂ€ckte inte för att lĂ„ngsiktigt trycka tillbaka talibanerna. Laura Jedeeds tvivel vĂ€xte. Hon kĂ€nde att kriget inte gick att vinna, och att talibanerna skulle ta över pĂ„ nytt en dag.

– VĂ„r divisions uppgift var att trĂ€na den afghanska armĂ©n och polisen, men det hade vi ingen som helst kompetens kring.

Efter tvÄ vÀndor till Afghanistan fick hon nog och lÀmnade armén. Tiden efterÄt var tuff. NÀrmare 16 procent av alla veteraner frÄn USA:s krig efter 11 september lider av posttraumatiskt stressyndrom, enligt en studie frÄn 2014. Flera av Laura Jedeeds kolleger har drabbats och en av hennes nÀra vÀnner begick sjÀlvmord efter att ha kommit hem frÄn Afghanistan.

– Jag var inte direkt inblandad i nĂ„gra strider, men jag var med nĂ€r beslut fattades som ledde till att kĂ€llor röjdes och mĂ€nniskor dödades. Det har gjort det svĂ„rt för mig att lita pĂ„ mĂ€nniskor och jag har gĂ„tt i en hel del terapi, sĂ€ger Laura Jedeed, som numera studerar journalistik i New York.

Stöttar Biden

Trots oron för hur livet nu blir för afghanerna stöttar hon president Bidens uttÄg ur landet.

– Han har tagit en hĂ„rd smĂ€ll politiskt, men ingen annan har vĂ„gat avsluta kriget. Det var inte vackert, men det blir inga lyckliga slut nĂ€r man förlorar ett krig. Kanske kan vi börja lĂ€ka som land nu.

Den starka stress som mĂ„nga veteraner kĂ€nner av talibanernas snabba maktövertagande syns ocksĂ„ genom ett ökande antal samtal till den officiella stödlinjen för krigsveteraner i USA. I samband med att talibanerna tog kontroll över Kabul i mitten av augusti ökade samtalen dit med 40 procent jĂ€mfört med samma period Ă„ret innan. Trots nĂ€rmare 2 500 stupade amerikanska soldater Ă€r resultatet efter 20 Ă„r att talibanernas tyranni Ă€r tillbaka.

VĂ€nner stupade

– MĂ„nga veteraner som jag pratat med frĂ„gar sig om deras vĂ€nner och kolleger dog förgĂ€ves, sĂ€ger Hugo Lentze, som mellan 2010 och 2011 var stationerad i norra Afghanistan dĂ€r han tillsammans med andra amerikanska militĂ€rer utbildade afghanska poliser.

– Det finns en frustration över vĂ„r regerings planering. Borde vi inte ha varit förberedda pĂ„ det hĂ€r? Jag Ă€r vĂ€ldigt orolig över de afghaner som jag arbetade med, och undrar om de fortfarande lever, sĂ€ger Hugo Lentze.

Han arbetar inom stiftelsen Travis Manion Foundation, som ger stöd Ă„t veteraner och deras anhöriga. 20-Ă„rsdagen av terrorattackerna som blev starten pĂ„ USA:s ”eviga krig” i Afghanistan och Irak, Ă€r ocksĂ„ svĂ„r för mĂ„nga veteraner.

– HĂ€romdagen sĂ„g jag ett filmklipp frĂ„n nĂ€r planen flög in i tvillingtornen, och jag kĂ€nde en rent fysisk reaktion. Det knöt sig i magen, sĂ€ger Hugo Lentze.

Flera av hans vÀnner har stupat i krigen efter 11 september. Men han anser trots allt att USA:s lÄnga insats i Afghanistan var vÀrd det.

– Det har inte skett nĂ„gra terrorattacker frĂ„n Afghanistan mot USA under dessa 20 Ă„r, och det tror jag till stor del beror pĂ„ vĂ„r nĂ€rvaro dĂ€r.

Fakta: Antal amerikanska soldater i Afghanistan

2001: 2 500

2002: 9 700

2003: 13 100

2004: 16 700

2005: 17 800

2006: 22 100

2007: 24 700

2008: 31 800

2009: 68 000

2010: 90 000

2011: 90 000

2012: 68 000

2013: 60 000

2014: 29 000

2015: 6 900

2016: 7 000

2017: 14 000

2018: 14 000

2019: 8 500

KĂ€lla: Brookings

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!