Häromdagen var Zelenskyj en "diktator" som gör ett uselt jobb i Trumps ögon. Nu tar USA:s president emot ukrainaren i Vita huset för att sluta en överenskommelse om den framtida relationen.
Ett avtal uppges ligga klart på bordet, efter många om och men. När Trump tillkännagav Zelenskyjs besök så gjorde han det med en fortsatt avig ton:
– Det är såklart okej för mig om han vill det (komma till Washington). Han skulle vilja skriva under detta tillsammans med mig, och jag förstår honom. Det är ett stort avtal, ett väldigt stort avtal.
Hade enormt krav
USA:s president har profilerat sig som en benhård avtalsmakare, med en taktik som vanligtvis går ut på att inleda med skyhöga krav som överrumplar motparten.
I ett första skede begärde han att Ukraina ger USA rätt till naturresurser till ett värde av motsvarande 5 300 miljarder kronor – långt mer än vad USA har gett Ukraina hittills. Zelenskyj sade tvärt nej till att "sälja ut" Ukraina, särskilt då han inte fick några säkerhetsgarantier i gengäld.
Till sist rapporteras presidenterna ha mötts någonstans på vägen, men Ukraina verkar ha behövt tumma på sitt främsta krav.
Generella termer
Avtalet innehåller inga uttryckliga säkerhetsgarantier, rapporterar bland andra Financial Times efter att ha sett sena utkast.
Länderna ska bilda en gemensam fond som Ukraina ska tillföra hälften av alla framtida intäkter från nyfunna naturresurser.
USA:s åtaganden beskrivs inte i detalj, men som stöd till ett "stabilt" Ukraina och landets ekonomiska utveckling.
Ekonomiska förbindelser är garantier i sig, argumenterade Trumps nationella säkerhetsrådgivare Mike Waltz förra veckan:
– Vad skulle kunna vara bättre för Ukraina än att vara i ekonomiskt partnerskap med USA?
Ser maffiametoder
Från ukrainskt håll sägs avtalet bara vara en liten del av en större bild där Ukraina stärker sin position samt relation till USA:s nya regering.
Donald Trumps USA har tvärvänt och började förra veckan knyta an till Ryssland, med antydningar om att Ukraina kan klandras för invasionskriget. Ett möte mellan Trump och Putin har sagts vara nära förestående – men Ukrainas president har i dag fått gå före.
Såväl analytiker som ukrainska och amerikanska politiker liknar Donald Trumps påtryckningar mot ett utsatt Ukraina vid maffiametoder och ser ett offer som tvingas anta erbjudanden om "beskydd" mot betalning.