Den ukrainska motoffensiven har fått kritik från omvärlden för att gå med myrsteg, en kritik som gör det extra angeläget för landet att framhålla militära framgångar.
– Det är sannolikt att man på ukrainsk sida känner ett visst mått av stress för att nå framgång, säger tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving som följer utvecklingen i Ukraina.
Landet för sin motoffensiv i tre olika operationsriktningar, ett upplägg som enligt USA kan orsaka kraftsplittring. Men om Ukraina nu har nått framgång i Robotyne i sydost skulle det kunna leda till att landet väljer att prioritera den riktningen och dra ned på ambitionerna i de andra, tror Jörgen Elfving.
För tidigt att bedöma
I nuläget är det dock svårt att avgöra hur det rapporterade övertagandet ska bedömas, enligt Jörgen Elfving som framhåller att Ryssland hävdar att ryska styrkor gått till motanfall och tagit tillbaka samhället.
– Om det framöver visar sig att ett ukrainskt övertagande av Robotyne skapat förutsättningar för vidare framgångar den närmaste tiden så kan man se att det fick avgörande betydelse, säger Jörgen Elfving.
– Men ska man tala om ett genombrott ska man se att den ukrainska sidan har gjort betydande framgångar när det gäller att bryta igenom det ryska försvaret.
Hoppas nå Melitopol
När hösten kommer och terrängen försämras saktas offensiven sannolikt ned rejält. Innan dess hoppas Ukraina troligen nå fram till Svartahavskusten och ta staden Melitopol, bedömer Jörgen Elfving.
– Om man inte lyckas med detta skulle man kunna tänka sig att ett mindre mål kan vara att nå fram så långt att man kan verka med artilleri mot de ryska försörjningslinjerna och vägförbindelserna mellan Krim och Ryssland.
Det som gör att det går långsamt att vinna tillbaka mark är bland annat de ryska försvarsansträngningarna i form av minfält, stridsvagnshinder, stridsvagnsgravar och de skyttegravssystem som har byggts ut.
– Det är inte gjort i en handvändning att ta sig igenom det här. De mineringar man har på rysk sida … jag kan knappast erinra mig att det har förekommit något liknande under krigshistorien, säger Jörgen Elfving.