"Inte vad vi hade förväntat oss och inte vad de flesta av oss vill se", skriver den katolska tidningen Catholic Herald under rubriken "Vatikanens generande sci-fi-krubba".
"Fullkomligt skräckinjagande", är historikern och krönikören Tim Stanleys omdöme på Twitter.
"Så Vatikanens krubba är avtäckt... 2020 kunde tydligen bli värre...", stämmer konsthistorikern och författaren Elizabeth Lev in via Twitter.
Kubistiska schackfigurer
Krubban är en av Roms främsta turistattraktioner och Vatikanen brukar samarbeta med olika konstnärer eller städer kring utförandet. Årets futuristiska och modernistiska figurer skapades mellan 1965 och 1975 av studenter och lärare i Castelli, en italiensk stad som är berömd för sina keramiker, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Maria, Josef, de tre vise männen och fåraherdarna påminner till viss del om kubistiska, jättelika schackfigurer. Men det som verkar sticka många i ögonen är astronauten och den figur som påminner om den onde Darth Vader i Star Wars som står intill födelsescenen. Otaliga besökare och användare av sociala medier beskriver dem som "störande", "hemska" och "icke hoppingivande".
– Med den globala pandemin och allt som pågår förväntade sig kristna människor, eller vem som helst, ett tecken på återfödelse, säger Alfredo Chiarelli, som säljer religiösa föremål på Petersplatsen, till Reuters.
Vilken betydelse?
Det är inte ovanligt att Vatikanen lägger till en ny figur till julkrubban, för att reflektera över samtiden. Exempelvis har en trasig båt vid krubban tidigare år symboliserat flyktingkrisen.
Frågan är vad astronauten och Darth Vader står för i nuläget? Den första representerar 1960- och 70-talets månlandningar, enligt skyltarna på Petersplatsen – något som har fått ny aktualitet i dag. Den andra är mer svårtolkad.
Vatikanens egen nyhetstjänst, Vatican News, noterar att kritik mot den icke-traditionella gestaltningen förekommer, men påminner om påve Franciskus ord från i fjol: "Barn – men även vuxna! – älskar att lägga till något till krubban som inte har någon uppenbar koppling till evangeliet", skrev påven då.
"På sitt eget sätt visar dessa fantasifulla tillägg att i Jesu nya värld finns det rum för allt som är mänskligt och för alla Guds skapelser".