ââDet Ă€r fantastiskt! Vi Ă€r sĂ„ glada, sĂ€ger Jeanett Trolle, som under sin jobbvardag har vĂ„rdat covidpatienter precis som de tre vĂ€ninnorna runt bordet.
SÄ fort det stod klart att restaurangerna skulle öppna igen skyndade de att boka bord, sÄ om det blir för kallt utomhus denna blÄsiga dag har de möjlighet att flytta in inomhus. Förhandsbokning Àr ett krav inomhus, liksom att man visar upp sitt coronapass i mobilen.
ââDet har varit förfĂ€rligt, sĂ€ger Jeanett Trolle om de senaste mĂ„naderna.
ââVisst, det Ă€r ocksĂ„ trevligt att ses privat, men det Ă€r nĂ„got helt annat att komma ut och uppleva Köpenhamn sĂ„ som Köpenhamn ska upplevas.
Omdiskuterat bokningskrav
Onsdagens restaurangöppning har varit omdiskuterad pÄ grund av de mÄnga reglerna för inomhusservering. Utöver förhandsbokning minst 30 minuter i förvÀg och coronapass krÀvs ocksÄ munskydd pÄ gÄende eller stÄende gÀster. Dessutom upphör all servering klockan 22 och en timme senare mÄste restaurangen vara tom.
ââ30-minutersregeln Ă€r förfĂ€rlig. Vi har accepterat alla andra regler med glĂ€dje, men den förstĂ„r vi inte, sĂ€ger Michael Olsen som driver restaurangen Nyhavnskroen.
Regeln krĂ„nglar till det för mindre serveringar som hittills levt pĂ„ spontana drop-in-gĂ€ster, pĂ„pekar han. För egen del sitter han sĂ€kert â de nĂ€rmaste tio dagarna Ă€r det fullbokat hĂ€r.
Hans granne som driver restaurangen Ved kajen har bara en anstÀlld som serverar.
ââNu ska den personen springa och kolla bokningar hela tiden i stĂ€llet för att ta hand om gĂ€sterna, sĂ€ger Susanne Juul, Ved kajens restaurangchef.
Vissa avstÄr
Branschorganisationen Horesta har kritiserat bokningsregeln och pÄpekat att vissa medlemsföretag pÄ grund av den avstÄr frÄn att öppna för gÀster inomhus.
Kritiken har fÄngats upp av flera partier i folketinget som krÀver att bokningskravet tas bort. NÀringsminister Simon Kollerup (S) har sagt sig vara öppen för dialog om saken, men samtidigt i intervjuer pekat pÄ att det i början kan vara bra med ett "fartgupp" för att inte rörligheten ska bli för stor.
Vid ett annat bord i Nyhavn sitter Jeanette Dahl Pedersen som tagit ledigt frÄn jobbet för att denna dag kunna frossa i kafé- och restaurangbesök.
Hon började med en kopp kaffe pĂ„ Hotel D'Angleterre. Nu sitter hon i solen i Nyhavn och Ă€ter brunch. Finalen blir ett restaurangbesök med vĂ€nner â inomhus. Hon förutspĂ„r en historisk kvĂ€ll, dĂ„ Köpenhamn kommer att vara fullt av mĂ€nniskor.
Saknat samhörigheten
De senaste mĂ„naderna har inneburit svĂ„r ensamhet för mĂ„nga mĂ€nniskor, tror Jeanette Dahl Pedersen. SjĂ€lv Ă€r hon van vid tvĂ„, tre restaurangbesök i veckan, men nu har det varit hĂ€mtmat för hela slanten. Det passar henne dĂ„ligt â hon Ă€r en social person, pĂ„pekar hon.
ââMan saknar samhörigheten som man har nĂ€r man gĂ„r ut med vĂ€nner.
Samtidigt understryker hon att hon har stort förtroende för hur regeringen och myndigheterna hanterat pandemin.
ââDe har inte gjort det hĂ€r för skojs skull och det har kostat mycket.
Det Àr inte bara restauranger som öppnar i denna fas utan ocksÄ exempelvis museer, konsthallar, bibliotek och större köpcentrum. Michael Olsen ser det som en nödvÀndighet.
ââVi har vĂ€ntat lĂ€nge. Jag anser att det Ă€r rĂ€tt att vi öppnar nu, vi fĂ„r ta den risken i Danmark eftersom det har varit en slags stress bland befolkningen. Nu fĂ„r vi bara hĂ„lla tummarna för att inte den tredje vĂ„gen slĂ„r till, sĂ€ger han.