Dödssiffran stiger efter huskollapsen i Lagos

Minst 15 personer har dött och många saknas efter ett husras i Nigerias största stad Lagos. Ett febrilt räddningsarbete pågår för att dra fram så många som möjligt.
–Det finns fortfarande hopp om att många fler är där inne, säger räddningstjänsten.

Många saknas och flera människor är döda efter ett 21-våningars hus i måndags rasade i Lagos i Nigeria.

Många saknas och flera människor är döda efter ett 21-våningars hus i måndags rasade i Lagos i Nigeria.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Nigeria2021-11-02 08:29

Den 21 våningar höga byggnaden, som var under uppbyggnad, rasade i Nigerias största stad Lagos i måndags.

Enligt Olufemi Oke-Osanyintolu, chef vid räddningstjänsten, pågår nu ett intensivt arbete för att för att hitta överlevande efter raset.

Vid 16-tiden på tisdagen meddelade räddningstjänsten i Lagos att dödssiffran har stigit till 15 och att 9 personer hittills har dragits fram levande ur rasmassorna.

– All räddningspersonal befinner sig på platsen, där en räddningsoperation pågår, säger Olufemi Oke-Osanyintolu.

Vittnen uppger dock att upp till 100 personer saknas efter att den påkostade byggnaden kollapsat och begravt ett antal byggnadsarbetare i rasmassorna.

– Det finns fortfarande hopp om att många fler är där inne. Jag pratade med några av dem för bara några minuter sedan och deras röster är starka, säger Ibrahim Farinloye vid den nationella räddningstjänsten Nema.

Under natten har ett intensivt räddningsarbete pågått – och landets president Muhammadu Buhari uppmanar till ökade insatser.

Lägenheter för miljoner

Den kollapsade byggnaden var en del i ett påkostat byggnadskomplex, bestående av tre byggnader – där den billigaste lägenheten hade en prislapp på 1,2 miljoner dollar.

Huset ligger i det välbärgade området Ikoyi, som också är ett affärscentrum i staden, och bygget ska ha pågått under två års tid.

Enligt polisen i Lagos är det för tidigt att säga vad som orsakade raset men Olufemi Oke-Osanyintolu säger att överträdelser begåtts under konstruktionen.

– Vi kommer att gå till botten med vad som hände för att hindra att det sker igen, säger han.

Flera olyckor

Att byggnader kollapsar i Lagos och i andra delar av Nigeria är inte helt ovanligt på grund av bland annat dåligt byggnadsmaterial och då byggnadsregler inte alltid respekteras.

En av de värsta olyckorna skedde 2014, då över 100 människor, varav de flesta var sydafrikaner, dog i samband med att ett pensionat rasade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!