Frankrike tar vid där man slutade när landet går till val för att slutligt utse nya borgmästare och fullmäktigeledamöter över hela landet. Första valomgången hölls den 15 mars. Sedan lade sig pandemin som en brylépudding över allting – och först nu är det dags för omgång två.
Intresset för valet är dock ganska ljummet, åtminstone i de hippa kvarteren kring Quai de Valmy i östra delen av centrala Paris. Här njuter man i stället av högsommarvärmen och den återvunna friheten efter alla nedstängningar.
– Politik? Nej, du vet, jag är inte så insatt, säger en kvinna som skyndar över en av broarna för att ansluta sig till sina vänner och vinet vid kanalkanten.
Tre kvinnor
Just här är heller inte valet särskilt spännande. Östra Paris röstar stabilt till vänster och dessutom i andra hand för koalitionspartnern EELV, det franska miljöpartiet.
Paris utkämpar annars en tät kvinnokamp om makten. Sittande överborgmästaren Anne Hidalgo från socialdemokratiska PS utmanas av Rachida Dati från konservativa LR och med Agnès Buzyn från liberala LREM som joker.
Dati gjorde en stark valkampanj i våras, men landade ändå en bra bit efter Hidalgo i runda ett. Det mesta tyder nu på sex nya år för 61-åriga Hidalgo, inte minst tack vare miljöfrågorna.
– Jag tror att cykeln är en avgörande lösning för att minska utsläppen. Titta på Rue Rivoli: 15 000 cyklister åker där varje dag. Vem hade kunnat tro det? säger hon i tv-kanalen BFM:s debatt inför borgmästarvalet.
Miljöfrågor
Satsningen på cykelbanor i Paris var rejält impopulär för bara något år sedan, men har nu hyllats av många, i ett läge när klimatfrågorna fått ny styrka efter coronakrisen. Den rena luft som många stadsbor fått andas när bilar och industrier gått på lågvarv under nedstängningarna har gett mersmak.
– Folk är betydlig mer medvetna. Det har dykt upp nu i alla generationer. Miljöinsikten och miljömedvetandet har varit en positiv konsekvens, säger Sveriges Paris-ambassadör Veronika Wand-Danielsson till TT.
Även hon konstaterar att Hidalgo stärkt sin position.
– Hon har stigit i popularitet, trots all skäll hon fick förut. Hon drar många som tidigare var En Marche-are (LREM). De lägger nu sin röst på någon som de ser som en mer progressiv och miljöinriktad borgmästare.
Svårt för Macron
För president Emmanuel Macron riskerar kommunalvalet att bli ett bakslag. Visserligen väntas inte hans LREM förlora särskilt mycket, eftersom man inte ens existerade i det senaste kommunalvalet 2014.
Macron hade ändå hoppats att valen skulle ge honom en stabil regional bas. Det lär bli svårt då många väljare snarare väger mellan att stödja antingen de redan sittande borgmästarna – eller något av de mer klimatinriktade alternativen.
Presidenten och hans politik har i sin tur fortsatt svårt att få gehör utanför de större städerna.
– Frankrike är ett väldigt traditionellt land, egentligen väldigt konservativt. Begreppet reform är nästan ett skällsord för vissa, säger Wand-Danielsson.