Det dröjde inte många minuter efter onsdagens besked om vapenvila innan sprickorna blev synliga.
Israel anklagade Hamas för att försöka backa från vitala delar, vilket den palestinska rörelsen tillbakavisade. Torsdagens möte där Israel formellt skulle ge avtalet grönt ljus sköts upp till fredagen.
Samtidigt föll nya bomber över Gazaremsan. Ett halvt dygn efter beskedet om enighet kom uppgifter om över 70 dödade.
Folkliga krav
Mellanösternkännaren Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, konstaterar att läget är ytterst skört. Men hon tror att den avtalade vapenvilan träder i kraft på söndag.
– Jag tror att det är sannolikt. Pressen på parterna och medlarna från den utgående och den ingående presidenten i USA, att de gått ut och proklamerat att det finns en deal, är väldigt viktig här. Men sedan befinner sig också parterna i en situation som ser annorlunda ut än tidigare.
På den israeliska sidan finns politiska splittringar och, i takt med att fler soldater dör, ökade folkliga krav på fred och gisslanavtal, säger Schierenbeck. Parallellt är Hamas kraftigt försvagat: ledarskapet är till stor del utslaget, vapentillförseln strypt och allierade i Libanon och Iran har tappat mark.
– Det hörs även kritiska röster mot Hamas från befolkningen i Gaza, säger hon.
Gränsdragning
Vapenvilan är indelad i tre faser. Schierenbeck tvivlar på att de kommer att avlösa varandra utan friktion.
– Det kommer definitivt uppstå större eller mindre problem längs hela vägen.
Parterna kommer att tvingas acceptera diverse överträdelser, spår hon. I bristen på internationella observatörer är Israel och Hamas i mångt och mycket lämnade att själva avgöra var gränsen går. När det hettar till vilar ett stort ansvar på medlarna.
– Vanligtvis kan man se genom fingrarna med mindre överträdelser. Men blir de för många och för stora, då går det inte längre.
Stor skillnad
Formuleringarna gällande vapenvilans varaktighet har varit en av de stora stötestenarna under förhandlingarna, vilket väckt farhågan att parterna egentligen inte vill ha hållbar fred. Isabell Schierenbeck säger att det är svårt att veta.
– Israel kanske inte anser sig ha uppfyllt alla sina mål med kriget, likadant med Hamas. Nu handlar det om hur parterna lyckas sälja in vapenvilan till sina respektive befolkningar – hur de argumenterar för att de går segrande ur det hela.
– Men oavsett hur lång vapenvilan blir kommer den att göra stor skillnad. Både för civilbefolkningen i Gaza och för de familjer i Israel som får hem sina anhöriga.