Paris är dränkt, men inte sänkt av coronan. Efter nästan 30 000 franska dödsfall totalt i covid-19 börjar livet återgå till någon form av normalitet.
I onsdags lades bara elva nya dödsfall till i statistiken. Och på torsdagen öppnade till och med Eiffeltornet – för första gången sedan den 13 mars.
Lena och Max från tyska Frankfurt var två av de första på plats.
– Vi började studera här i våras, men hade inte tid att åka hit upp innan nedstängningen kom och vi tvingades åka hem igen, berättar Lena uppe på tornets andra våning, på 115 meters höjd.
– Nu är vi tillbaka och tömmer studentrummen och hämtar våra saker och passar på att gå hit, säger Max.
Fick studier avbrutna
Italienarna Umberto och Adele från Bologna fick också sina studier i Paris avbrutna på grund av coronan. Men till skillnad från tyskarna blev de kvar i Paris hela tiden.
– Det har varit ganska tufft. Inte mycket att göra, konstaterar Umberto.
Eiffeltornets återöppning är symboliskt viktig för Frankrike. Landet är ett av världens största turistmål och drar in 8 procent av sin BNP på turismen. Nu är oron stor för vad coronakrisen ska få för ekonomiska konsekvenser för alla dem som lever på utländska gäster och besökare.
– Vi har högsäsong från påsk till september. I år har tre månader amputerats bort, säger Patrick Branco Ruivo, chef för det bolag som driver Eiffeltornet, till tidningen Les Echos.
Totalt räknar Eiffeltornet med biljettintäkter i år på runt 30 miljoner euro, mot 85 miljoner under 2019.
VM och OS
Coronarestriktionerna för inresor från länder utanför EU har stoppat såväl kineser som japaner, ryssar och amerikaner – som annars utgör en stor del av de 38 miljoner turister som årligen besöker Paris.
I stället hoppas branschen på hemmasemestrande fransmän. I en undersökning som de regionala turistbyråerna låtit göra säger 86 procent av de tillfrågade att de tänker semestra i Frankrike i år, mot "bara" 75 procent i fjol. De senaste två veckorna har också sett en kraftig uppgång i antalet inhemska bokningar, sedan myndigheterna börjat släppa på landets tuffa coronaåtgärder.
I Paris – där fortfarande bara vart tredje hotell har öppnat igen – är man samtidigt luttrade av tidigare kraftiga turistfall efter terrordåden 2015 och de våldsamma "gula västar"-protesterna i slutet av 2018.
Och kan bara coronaviruset besegras finns en hel del att se fram emot för hotellägarna.
– Jag hoppas mycket på VM i rugby 2023 och sommar-OS 2024, säger Christophe Laure, hotellchef på lyxhotellet Intercontinental till Les Echos.
Varmt men tomt
För tillfället är det samtidigt ganska behagligt att vara turist i Paris.
I torsdagens drygt 30-gradiga värme fanns inga köer alls att svettas i under Eiffeltornet. Och på barer och caféer finns det gott om plats. Trafiken är stilla och tempot betydligt lugnare än normalt.
Umberto och Adele laddar för ett par ganska sköna veckor innan de åker hem igen.
– Jag har redan bokat biljetter till Louvren (som öppnar den 6 juli). Det gäller att passa på, säger Umberto.