Den nygamle USA-presidenten talade klarspråk om sin syn på EU vid sitt första samlade regeringsmöte i slutet av februari.
– Låt oss vara ärliga, Europeiska unionen bildades för att jävlas med USA, påstod Trump, samtidigt som han utlovade nya tullar och handelsåtgärder.
Irritationen gäller inte minst ekonomi och handel och EU-krav på livsmedel och varor.
– De köper inte våra jordbruksprodukter, de köper nästan inget från oss och vi köper allt från dem, klagade han i Florida några veckor tidigare.
"Vilja att förstöra"
Sitt ogillande av EU verkar han också dela med tunga delar av sin administration.
Utrikesminister Marco Rubio hade plötsligt fullt i schemat när EU:s utrikeschef Kaja Kallas kom till Washington i förra veckan. Och vicepresident JD Vance höll en svidande föreläsning om Europa vid sitt besök på säkerhetskonferensen i München i början av februari.
Vissa analytiker ser en klar amerikansk linje.
– Vad Vance gjorde i München visar på en vilja att förstöra det progressiva EU för att skapa ett annat, som är allierat med USA och är ett Europa av länder med konservativ dragning, säger belgiske universitetsprofessorn Tanguy Struye de Swielande, expert på relationer mellan EU och USA, till nyhetssajten Politico Europe.
Styrka ger respekt?
Inom EU finns ändå fortsatt starka förhoppningar om att USA-ledningens skepsis ska kunna vändas igen. Den gigantiska upprustning av försvaret som nu aviseras kan tjäna ett dubbelt syfte: både för att faktiskt kunna försvara Europa utan USA, men också visa att man vill och kan.
– Om Europa kan stå för sina nödvändigaste försvarsbehov så kan det ge självförtroende och också en helt ny respekt i Washington och andra ställen i världen, säger Stephen Wertheim från tankesmedjan CEIP i Washington till nyhetsbyrån AFP.
Hoppas på möte
Samtidigt är det inte lätt för EU att bygga upp en relation om man inte får träffa sin motpart. Varken kommissionsordförande Ursula von der Leyen eller rådsordförande António Costa har hittills fått napp i sina försök att få till stånd ett möte med Trump.
Måhända är chansen större om man gör som Italiens premiärminister Giorgia Meloni föreslagit och ordnar ett möte där EU:s samtliga stats- och regeringschefer också får vara med.
– Vi är redo. Vi tror att det skulle vara nyttigt, säger en högt uppsatt EU-källa i Bryssel.