EU-chefen: Ryssland knakar

Helgens ryska oreda visar att kriget i Ukraina får det att knaka i den ryska makten, konstaterar EU:s utrikeschef Josep Borrell – och oroas över landets kärnvapen.
–Monstret biter sin skapare, säger Borrell.

Soldater från den ryska Wagnergruppen under helgens händelser i Rostov-vid-Don.

Soldater från den ryska Wagnergruppen under helgens händelser i Rostov-vid-Don.

Foto: AP/TT

EU2023-06-26 09:18

Helgens ryska upprorsmarsch från privatarméledaren Jevgenij Prigozjin och hans soldater var givet huvudämne när EU-ländernas utrikesministrar samlades under måndagen i Luxemburg.

– Situationen är fortsatt komplex och oförutsägbar. Den har varit det från början och fortsätter att vara det. Vi är fortsatt vaksamma och engagerade i stark sammanhållning med våra partner, de 27 medlemsländerna och grannländerna, säger EU:s utrikeschef Borrell på sin presskonferens efter mötet.

– De här händelserna har visat att den ryska staten och Putins personliga trovärdighet har försvagats. Det är det minsta man kan säga, konstaterar Borrell.

Fokus på Ukraina

Utrikesminister Tobias Billström (M) betonar att Sverige och andra länder följer situationen noga.

– Vi är inte mer oroliga nu än vad vi har varit tidigare, men däremot är den interna utvecklingen i Ryssland något som vi har ögonen på. Detta är trots allt ändå en inrikespolitisk situation som uppstått i Ryssland och en inrikespolitisk angelägenhet. För EU handlar det om att stödja Ukraina. Det är där fokuset ligger, säger Billström på väg ut från mötet.

Utrikeschefen Borrell noterar för sin del att där Ryssland tidigare sågs som ett hot på grund av sin styrka, utgör man nu i stället en risk på grund av sin svaghet.

"Monstret biter"

Utvecklingen kring Prigozjin och dennes Wagnergrupp väcker också frågor om kärnvapensäkerheten.

– Det är naturligtvis inte en bra sak att se att en kärnvapenmakt som Ryssland riskerar att hamna i en fas av politisk instabilitet. Det är också något som måste tas hänsyn till, säger EU:s utrikeschef – och konstaterar samtidigt att de styrande i Moskva har sig själva att skylla.

– Monstret som Putin skapade i Wagner biter honom nu. Monstret agerar mot sin skapare, säger Borrell i Luxemburg.

Fakta: EU-mötet i Luxemburg

EU-ländernas utrikesministrar satt på måndagen samlade i Luxemburg, där EU:s samtliga formella ministermöten hålls under tre månader varje år: april, juni och oktober. Övriga formella möten hålls i Bryssel, medan alla informella ministermöten hålls i det land som för tillfället är ministerrådets ordförandeland – just nu Sverige.

På måndagen beslutade ministrarna bland annat om att fylla sin "fredsfacilitet", EPF, med ytterligare 3,5 miljarder euro för att stärka EU:s förmåga att "förhindra och snabbt svara på kriser och konflikter". Pengar ur EPF har det senaste året framför allt använts till att stötta Ukraina militärt.

Utrikesministrarna godkände också ett nionde sanktionspaket mot Iran med anledning av landets hårdföra agerande mot demonstranter under det senaste året. Totalt har därmed 223 personer och 37 företag eller organisationer ålagts sanktioner i form av visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!