Merkel till Bryssel för budgetsamtal

Nästa vecka kommer nya kompromissbud kring EU:s coronastöd och nästa långtidsbudget. Planerna ska diskuteras med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på plats i Bryssel.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel filar på ett kompromissförslag om coronastöd och nästa långtidsbudget. Arkivfoto.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel filar på ett kompromissförslag om coronastöd och nästa långtidsbudget. Arkivfoto.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-02 09:50

Nej, nej, är Sveriges åsikt hittills om de förslag som EU-kommissionen lagt fram om lån och bidrag till coronadrabbade länder och en ny långtidsbudget i EU.

Ja, ja, är vad EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i stället hoppas på, med hjälp av sitt kompromissförslag som nu utlovats till "andra halvan av nästa vecka".

I en middagsgenomgång för EU-ländernas ambassadörer i onsdags lovade Michel en "aningen" mindre budget, skriver nyhetssajten Politico Europe med hänvisning till diverse diplomatkällor. Samtidigt vill Michel behålla "storleken och ambitionen" i det extra coronastöd på 750 miljarder euro som EU-kommissionen vill låna upp och sedan till stor del ge som bidrag till drabbade medlemsländer.

"Varje dag räknas"

Inför kompromissframtagandet ska Michel hålla särskilda överläggningar i Bryssel nästa onsdag med kommissionsordförande Ursula von der Leyen, EU-parlamentets talman David Sassoli och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Vi har en kris av aldrig tidigare skådat slag och den behöver ett svar av aldrig tidigare skådat slag, säger von der Leyen och manar till en snabb lösning.

– Alla dagar vi förlorar så kommer vi att se folk förlora sina jobb och företag gå i konkurs. Så varje enskild dag räknas, säger hon på en presskonferens efter ett webbmöte med Merkel och den tyska regeringen under torsdagen, i samband med att Tyskland nu tagit över som ordförandeland i EU:s ministerråd.

Rabatter blir kvar?

Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike tillhör de mest skeptiska till liggande budget- och coronaförslag. De fyra länderna kan dock trösta sig med att den rabatt de får på betalandet av EU:s medlemsavgift med största sannolikhet blir kvar.

Kraftigt flankstöd kommer från just Tyskland, som ser det som nödvändigt att behålla rabatterna för att jämna ut inbetalningarna till budgeten.

Ekonomi- och energiminister Peter Altmaier konstaterar samtidigt att landet inte är ute efter att enbart driva igenom sin egen åsikt.

– Som ordförande gäller det att agera med politisk återhållsamhet. Du behöver tjäna hela EU:s intressen och även de andra medlemsländernas. Annars kommer du inte att göra några framsteg alls, säger Altmaier i ett webbmöte med allehanda Bryssel-korrespondenter.

Fakta: Kampen om budgeten

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, bestående av 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån. Pengarna ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. EU-kommissionen hoppas att det ska kunna göras genom införandet av direkta EU-skatter på exempelvis utsläppsrätter och av multinationella nätbolag.

Parallellt har EU-kommissionen ändrat i sitt förslag till ny långtidsbudget för EU under åren 2021–27. Det nya förslaget landar på 1 100 miljarder euro, jämfört med 1 135 miljarder i ursprungsförslaget från 2018. I förslaget ingår att Sverige och ett antal andra länder tills vidare får behålla sina rabatter på EU-avgiften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!